Cele mai bune rețete de cozonaci, ideale pentru Crăciun. Cum se prepară cozonacul fără frământare și cozonacul fără zahăr

Publicat: 24 dec. 2022, 12:00, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Cele mai bune rețete de cozonaci, ideale pentru Crăciun. Cum se prepară cozonacul fără frământare și cozonacul fără zahăr

Iată unele dintre cele mai bune rețete de cozonaci, ideale pentru Crăciun! Astăzi învătăm să preparăm împreună cozonacul fără frământare și cozonacul fără zahăr! Nu sunt cozonaci tradiționali, pe care îi știm din moși strămoși, dar pentru persoanele care nu au mul timp la dispoziție sau nu pot mânca zahăr, aceste deserturi delicioase sunt binevenite.

Rețetă de cozonac fără frământare

Reţeta de cozonac fără frământare este o reţetă accesibilă oricui, care nu necesită tehnici complicate, ci doar multe atenţie!

Ingrediente pentru rețeta de cozonac fără frământare

    1kg făină 000;

    50g drojdie proaspătă;

    5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns;

    500ml lapte;

    100g unt topit;

    5 linguri de ulei;

    150g zahăr;

    1 esență vanilie;

    coaja rasă de la o lămâie sau portocală;

    un praf de sare;

Ingrediente pentru umplutura cozonacului fără frământare

    5 albușuri de ou;

    250g sâmburi de nucă;

    50g stafide;

    150g zahăr;

    2 linguri cacao;

    esență de rom.

Cum se prepară cozonacul fără frământare

Cerne bine făina, apoi adaugă sarea și amestecă-le bine, după care topește untul la bain-marie și lasă să se răcească puțin la temperatura camerei.

Încălzește laptele, adaugă în el zahărul, vanilia și coaja de lămâie și amestecă până când se topește zahărul.

Ulterior, toarnă100 de ml de lapte peste drojdie, plus o lingură de zahăr și două de făină și amestecă-le bine. Lasă amestecul la cald, ca să crească.

Se separă gălbenușurile de albușuri şi se amestecă cu cele 5 linguri de ulei. Peste făină se pune drojdia maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit.

Nu se frământă, ci doar se amestecă bine câteva minute, cât să fie un aluat omogen. Lasă la dospit și pregătește umplutura!

Bate albușurile spumă cu puțină sare, adaugă zahărul și continuă să mixezi până obții o consistență ca de bezea. Amesteci totul cu nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.

După ce aluatul a crescut, se împarte în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor și umplutură de nucă se întinde pe întreaga suprafață a foii de aluat, şi se rulează ușor.

Cozonacii fără frământare se vor lăsa la crecut pentru 10-15 minute, apoi pun la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

Rețetă de cozonac fără zahăr

Pentru o rețetă de cozonac fără zahăr avem nevoie de:

Ingrediente pentru aluat:

1 cană de suc de măr,

2 căni de făină,

25 g de drojdie proaspătă,

¼ cană de ulei,

½ portocală,

1 vârf de cuțit de sare

Ingrediente pentru umplutură

1 cană de curmale înmuiată în ½ cană de suc de măr,

1 cană de nuci rumenite,

3-4 linguri de fulgi de ovăz măcinați fin,

3-4 linguri de cacao sau pudră de roșcove,

1 linguriță de esență de vanilie. 

Cum se prepară cozonacul fără zahăr

Într-un bol se amestecă 3 linguri de suc de măr cu drojdia și o lingură de făină. Se lasă la dospit aproximativ de minute. Se adaugă 1 cană de suc de măr, jumătatea de portocală fără coajă și sâmburi și jumătate din cantitatea de ulei într-un blender și se mixează bine.

Se toarnă două căni de făină și sarea și se amestecă până când se omogenizează aluatul. Treptat, adăugați făină și ulei până când coca se dezlipește de pe palete.

Se scoate aluatul și se frământă ușor timp de 15 minute, iar apoi lăsați-l o oră la dospit.

Între timp, se mărunțesc curmalele și se amestecă bine cu nucă, cacao și fulgii de ovăz.

Apoi, aluatul se împarte în 4 bucăți egale, se întind și se adaugă compoziția formată. Se rulează și se împletesc două cu două. Se pun în tava proaspăt unsă cu făină și ulei și se adaugă la cuptorul încălzit la 180 grade. Se coace în jur de o oră.