Italia, Japonia și Taiwanul vor să impună teste Covid turiștilor chinezi

Publicat: 29 dec. 2022, 19:00, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Italia, Japonia și Taiwanul vor să impună teste Covid turiștilor chinezi

După ce a renunțat la măsurile cele mai stricte contra Covid, China se confruntă cu o explozie a cazurilor de Covid-19. Din această cauză, Italia a decis să impună teste obligatorii persoanelor care vin din China, așa cum a anunțat, miercuri, 28 decembrie, ministrul italian al Sănătății, transmite HuffPost.

Această măsură se dovedește indispensabilă pentru a garanta supravegherea și individualizarea eventualelor variante ale virusului cu scopul de a-i proteja pe italieni, a explicat ministrul Orazio Schillaci într-un comunicat. Același model îl aplică și Japonia, India sau Taiwan.

În Franța încă nu se aplică această măsură, dar ministrul francez al Sănătății a anunțat, miercuri, că urmărește cu mare atenție evoluția situației din China.

Ministerul Sănătății din Franța a mai precizat că este pregătit să studieze toate măsurile utile care ar putea fi luate în colaborare cu partenerii europeni și în cadrul legal existent în prezent, potrivit AFP.

Înainte de anunțul oficial privind impunerea testelor Covid în cazul turiștilor chinezi, aeroportul internațional milanez Malpensa din regiunea Lombardia a decis efectuarea testelor de către toți călătorii și membrii echipajelor care vin din China, potrivit site-ului ministerului italian al Afacerilor Externe aflat la dispoziția călătorilor.   

Carantina a debutat în Lombardia

Să ne amintim că Lombardia a fost prima regiune din Europa în care s-a declarat carantină pentru a combate pandemia de Covid-19.

Această dispoziție intră în vigoare imediat și este valabilă până la 30 ianuarie 2023, dacă situația epidemiologică nu se îmbunătățește. În Italia, sănătatea este un domeniu de competență pentru fiecare regiune, ceea ce explică faptul că fiecare regiune poate să ia măsuri diferite.

Renunțarea bruscă la politica ”zero Covid” în China a provocat bucuria a milioane de chinezi, dar în același timp îngrijorare în numeroase țări. Astfel, Statele Unite iau în calcul restricții similare în cazul turiștilor chinezi, în timp ce China face față unui nou val major de contaminări, amplificat de apariția a noi variante.

Mai ales că noul episod epidemic lovește doar cu câteva săptămâni înainte de Noul An chinezesc, sărbătorit la sfârșitul lunii ianuarie, când milioane de persoane se deplasează pentru a se reîntâlni cu rudele și prietenii.

Comunitatea internațională este din ce în ce mai preocupată de actualul puseu Covid-19 din China și de lipsa transparență, în special în privința datelor legate de secvențele genomice virale, comunicate prin RPC, au declarat responsabili americani sub anonimat.

Și Taiwanul a anunțat că va adopta măsuri similare în cazul călătorilor chinezi. De asemenea, Malaezia a impus o serie de măsuri restrictive pentru călătorii din China.