Razboi în Mexic între traficanții din Sinaloa și poliție după arestarea fiului lui El Chapo (UPDATE: Foto – Video)

Publicat: 06 ian. 2023, 15:55, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Razboi în Mexic între traficanții din Sinaloa și poliție după arestarea fiului lui El Chapo (UPDATE: Foto - Video)
Guzman Lopez (Foto US State Department)

Trei membri ai forțelor de securitate mexicane au murit în confruntări în statul Sinaloa, după arestarea unui fiu al celebrului regele mexican al drogurilor „El Chapo”, scrie BBC News.

Ovidio Guzmán-López – presupus a fi liderul fostului cartel al tatălui său – a fost capturat în Culiacán și transferat în Mexico City. Dar membrii bandei au pus blocaje rutiere, au incendiat vehicule si au atacat un aeroport local.

Două avioane au fost lovite de focuri de armă – unul în timp ce se pregătea să decoleze. Peste 100 de zboruri au fost anulate pe trei aeroporturi din Sinaloa. Guvernatorul statului a declarat că 18 persoane au fost internate la spital.

Șoarecele Guzmán-López – supranumit „Șoarecele” – este acuzat că a condus o facțiune a celebrului cartel de la Sinaloa al tatălui său, a declarat ministrul Apărării Luis Cresencio Sandoval. Este una dintre cele mai mari organizații de trafic de droguri din lume.

Tatăl său, Joaquín „El Chapo” Guzmán, ispășește o închisoare pe viață în SUA, după ce a fost găsit vinovat în 2019 de trafic de droguri și spălare de bani. Procesul său a dezvăluit unele dintre detaliile brutale ale modului în care funcționează cartelurile de droguri din Mexic.

Operațiunea de supraveghere de șase luni pentru capturarea domnului Guzmán-López a avut sprijinul oficialilor americani, a adăugat ministrul Apărării Sandoval.

Biden în Mexic

Președintele american Joe Biden urmează să viziteze Mexic pentru un summit al liderilor nord-americani săptămâna viitoare. El va sosi duminică, cu o zi mai devreme decât se aștepta anterior, potrivit unui tweet al ministrului de externe al Mexicului Marcelo Ebrard. Nu i s-a dat niciun motiv pentru care a sosit mai devreme.

Forțele armate federale au desfășurat o operațiune în Culiacán încă din zorii zilei de joi, a confirmat mai devreme primarul Ruben Rocha Moya pe Twitter.

Au fost blocaje în diferite părți ale orașului și a îndemnat locuitorii să stea acasă. Multe magazine au fost, de asemenea, jefuite. Schimburile de focuri de armă între forțele de securitate și membrii bandelor au continuat până joi după-amiază, spun rapoartele.

Toate școlile vor fi închise în întreg statul Sinaloa vineri, a declarat organismul guvernamental local care supraveghează educația.

Forțele de securitate mexicane l-au arestat anterior pe domnul Guzmán-López în 2019, dar l-au eliberat pentru a evita amenințarea cu violență din partea susținătorilor săi.

Departamentul de Stat al SUA spune că el și fratele său Joaquín supraveghează în prezent aproximativ unsprezece laboratoare de metamfetamină din statul Sinaloa, producând aproximativ 1.300-2.200 kg (3.000-5.000 lb) de drog pe lună.

Ei au mai spus că informațiile indică că Guzmán-López a ordonat uciderea unor informatori, a unui traficant de droguri și a unui cântăreț mexican popular care a refuzat să cânte la nunta lui.

În decembrie, SUA a anunțat o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care au condus la arestarea și/sau condamnarea domnului Guzmán-López și a trei dintre frații săi.

UPDATE:

Poliția se plimbă inclusiv pe plajele ocupate de turiști de teama traficanților din Sinaloa, după cum puteți vedea și în imaginile și în clipul de mai jos, trimise de un cititor Puterea de la fața locului.