Nicolae Ciucă: A fost transmisă a doua cerere de plată din PNRR; predicţia pentru România – pozitivă

Publicat: 04 ian. 2023, 16:31, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
Nicolae Ciucă: A fost transmisă a doua cerere de plată din PNRR; predicţia pentru România - pozitivă

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că a fost transmisă cea de-a doua cerere de plată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar potrivit datelor şi analizelor instituţiilor de specialitate predicţia pentru România în ceea ce priveşte creşterea economică este una pozitivă.

„Am pregătit şi a fost transmisă cea de-a doua cerere de plată din PNRR, a intrat în analiză, probabil la finele lunii sau în luna următoare să avem validarea cererii şi plata banilor. Este foarte important să avem aceşti bani în ţară. Totodată, la începutul acestui an, vom primi prefinanţarea din fondurile de coeziune pentru perioada 2021 – 2027, discutăm, de asemenea, de aproximativ 3 miliarde de euro, şi banii care ne sunt la dispoziţie din cadrul multianual 2014 – 2021, discutăm de ultimul an. Şi aici avem nevoie de angajamentul tuturor ministerelor şi structurilor care sunt responsabile cu absorbţia acestor bani să facă în aşa fel încât să evite decomiterea acestor fonduri”, a declarat prim-ministrul, în debutul şedinţei de Guvern.

El a evidenţiat că trebuie susţinute în continuare investiţiile în economie. „Atât timp cât am realizat şi am avut pe ordinea de priorităţi investiţiile, economia a funcţionat. Ştim foarte bine că economia României este o economie conectată la economia europeană şi la economia mondială, iar efectele se vor resimţi şi la noi. Avem datele şi analizele instituţiilor de analiză economică şi, sigur, se anunţă un an în care există această temere a intrării în recesiune economică. Cu toate acestea, pentru ţara noastră, predicţia este una pozitivă şi România, chiar dacă nu va mai avea acelaşi nivel de creştere, dar va avea o creştere economică şi ea trebuie susţinută prin măsuri la nivelul Guvernului şi prin măsuri de sprijinire a mediului de afaceri, a mediului antreprenorial”, a completat Ciucă.

Potrivit acestuia, există în continuare la dispoziţie fonduri de garantare, garanţii de stat. „Am discutat cu domnul ministru Câciu şi ieri acest aspect, prin care să ne asigurăm că banii pe care îi avem la dispoziţie anul acesta – sunt 112 miliarde de lei prevăzuţi pentru investiţii – să se ducă concret în investiţii şi să facem în aşa fel încât acele sectoare ale economiei, acele domenii ale mediului de afaceri care funcţionează şi produc plusvaloare să fie încurajate şi susţinute pentru a putea să menţinem în acest echilibru economic şi, de ce nu, să avem o creştere economică mai mare decât cea estimată până în acest moment”, a transmis Nicolae Ciucă.