Frigul, dușman și aliat în același timp pentru organism 

Publicat: 24 ian. 2023, 21:01, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Frigul, dușman și aliat în același timp pentru organism 
Sursa foto: Pixabay.com

Temperaturile au scăzut, dar sunt în limitele normale perioadei în care ne aflăm. Pentru unii, frigul nu-i tocmai o veste bună. Mai ales că, din cauza vântului, chiar îl simțim destul de tăios. Pentru alții, frigul chiar vine cu unele avantaje.

Frigul este un dușman al sistemului imunitar. De ce? Pentru că sângele se concentrează spre organele vitale, ceea ce face dificilă misiunea celulelor imunitare, cum sunt globulele albe și polinucleare, de a avea o circulație normală în tot corpul nostru. Rezultatul: devenim mai sensibili, mai ales în fața atacului virusurilor, care sunt în circulație în această iarnă în număr mai mare (virusurile gripale, virusul respirator sincițial, Sars-Cov-2).

Frigul este un dușman al celor care au probleme cardiace. De ce? Odată cu scăderea temperaturii, inima noastră se pregătește să ne apere de frig. Dar lupta aceasta nu se dă cu arme egale în cazul persoanelor hipertensive sau care au în antecedent un infarct. Deoarece organismul trebuie să mobilizeze mai multă energie pentru a menține constantă temperatura corpului. Adică, inima este obligată să bată mai rapid, ceea ce înseamnă un consum mai mare de oxigen, în timp ce vasele se vor contracta, ceea ce favorizează coagularea sângelui, avertizează cardiologii.

Iarna, când este frig, și cea mai simplă activitate fizică presupune un efort considerabil pentru inimă. De exemplu, simplul mers pe jos echivalează cu alergarea a 100 de metri.

Când temperaturile sunt scăzute, fumătorii sunt expuși la un risc mai mare, deoarece tutunul provoacă îngustarea arterelor coronare.

De asemenea, frigul este o sursă de deshidratare, care reduce fluiditatea sângelui și, astfel, impune un efort suplimentar din partea inimii.

Frigul – beneficii

Pentru un somn odihnitor, temperatura în dormitor ar trebui să fie între 18 și 20 de grade Celsius. Asta înseamnă că, înainte de a merge la culcare, trebuie să deschideți ferestrele dormitorului și să lăsați să intre aerul rece. Așa, cu siguranță, veți dormi foarte bine.

Sunt studii care arată – și experiența proprie confirmă – că frigul crește apetitul, ceea ce poate fi folositor în cazul copiilor mofturoși sau al vârstnicilor cărora le-a scăzut pofta de mâncare.

În legătură cu frigul sunt și grăsimile brune sau țesutul adipos brun, care ”arde”mai rapid caloriile comparativ cu grăsimile albe, contribuind la scăderea în greutate.

Se pare că un sfert de oră de frig, când tremuri, este echivalent cu o oră de antrenament la sală. De altfel, plimbările în ger, în ritm alert contribuie la energizarea întregului organism, stare care se menține mai multe ore.  

Citește și Aceasta este planta primăverii: curăță organismul de substanțe nocive