A fost identificat un nou virus implicat în declanșarea hepatitei

Publicat: 02 feb. 2023, 12:55, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
A fost identificat un nou virus implicat în declanșarea hepatitei

Cercetătorii francezi au descoperit un virus necunoscut până acum, implicat în apariția hepatitei, pe care l-au numit provizoriu Human Circovirus (HcirV-1). Această descoperire le-a permis cercetătorilor să pună la punct un test PCR specific pentru acest virus.

Acest virus a fost identificat la o pacientă în vârstă de 61 de ani, cu o hepatită cronică inexplicabilă și o dublă grefă de plămân și de inimă. Cercetătorii care fac această descoperire sunt de la Institut Pasteur, Spitalul Necker-Enfants Malades AP-HP,  INSERM, Universite Paris Cite și Ecole National Veterinaire Alfort (EnvA). Ei au identificat o specie de circovirus deocamdată necunoscută. Virusul a fost botezat provizoriu Human Circovirus 1 (HCirV-1), transmite Sante magazine.

Concluziile acestei cercetări au fost publicate în numărul din 3 ianuarie 2023 al revistei Emerging Infectious Diseases.

Această familie de virusuri cu ADN foarte rezistent a fost identificată inițial în 1974 la unele specii de animale la care puteau fi responsabile de probleme respiratorii, renale, dermatologice și reproductive. HCirV-1 este un virus nou, diferit de circovirusurile cunoscute la animale. Și acțiunea lui a fost observată în afectarea hepatică a unei paciente sub tratament imunosupresor, se precizează în comunicatul de presă al Institutului Pasteur.

Eșantioanele țesuturilor patologice de la această pacientă sub tratament imunosupresor și cu o hepatită de cauză neidentificabilă  au făcut obiectul unei secvențieri pentru descoperirea elementelor microbiene. Și a fost evidențiată multiplicarea virusului în celulele hepatice. ”Odată ce acest virus a folosit resursele celulei hepatice pentru a se multiplica, el a distrus-o”, afirmă cercetătorii francezi. Datorită unui tratament antiviral, enzimele hepatice au revenit la un nivel normal la această pacientă.

Pentru a adapta tratamentul și a urmări pacienții, este esențial pentru noi să cunoaștem cauza hepatitei și mai ales să știm dacă este virală. Identificarea acestui nou virus patogen pentru om și punerea la punct a  unui test care poate fi efectuat în orice laborator de spital oferă un instrument util de diagnostic și monitorizare a pacienților afectați de hepatite, explică Anne Jamet, de la departamentul de microbiologie clinică al Spitalului Necker-Enfants Malades AP-HP și coautor la acest studiu.

Această descoperire a permis cercetătorilor să pună la punct un test PCR specific disponibil acum pentru diagnosticul etiologic al hepatitei de origine necunoscută.