Acțiune de anulare a votului împotriva aderării României la Schengen, depusă la CJUE

Publicat: 07 feb. 2023, 11:24, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Acțiune de anulare a votului împotriva aderării României la Schengen, depusă la CJUE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost sesizată în vederea anulării votului împotriva primirii României în spațiul Schengen. Documentele au fost depuse de europarlamentaru Eugen Tomac la Tribunalul UE, o instanţă specializată a CJUE.

„Am cerut Curții să constate nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România. Această decizie nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE, cum a fost cazul deciziei de primire a Croației, însă reprezintă în continuare un act atacabil”, a transmis europarlamentarul pe Facebook.

Conform politicianului, acţiunea sa nu opreşte procesul de negociere a României cu Austria şi nici al Bulgariei cu Olanda, ci doar va scoate în evidenţă lipsa de loialitate a unor guverne şi instituţii europene faţă de Tratat şi legislaţia europeană.

„Va obliga Consiliul Uniunii Europene să adopte decizia corectă de acces al României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, proces amânat nejustificat de mai bine de 12 ani”, este de părere Tomac.

În urmă cu două luni, pe 8 decembrie 2022, România rata din nou aderarea la spațiul Schengen, după ce Austria s-a opus accesului nostru și al Bulgariei.