Deși nu mai există oficial secuii cer Guvernului autonomia Ținutului Secuiesc

Publicat: 10 mart. 2023, 08:31, de Cezar Amariei, în Orașul meu , ? cititori
Deși nu mai există oficial secuii cer Guvernului autonomia Ținutului Secuiesc

Deși conform ultimului recensământ în România nu mai există niciun secui (toți declarându-se etnici maghiari), Guvernul va primi astăzi o petiție de declarare a autonomiei Ținutului Secuiesc.

Evenimentul marchează Ziua Libertății secuiești și va avea loc vineri, la Tg. Mureș, de la ora 16.00, la monumentul Secuilor Martiri din municipiu.

Conform Agenției de presă Rador, vor rosti discursuri politicieni maghiari din România și Ungaria, Țara Bascilor, Catalonia și Silezia Superioară.

„Conform tradiției, vom da citire unei petiții, adresată Guvernului României, urmate de depunerea de coroane la monument, după care pornim spre centrul orașului și vom înmâna această petiție prefectului sau împuternicitului prefectului”, spune președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs.

Potrivit acestuia, solicitarea secuilor către Guvernul României este neschimbată și vizează instituirea, prin lege, a autonomiei Ținutului Secuiesc.

Ținut Secuiesc fără secui

Ultimul recensământ realizat anul trecut de Institutul Național de Statistică (INS) arată însă că în România nu mai există niciun secui, toți cei din Harghita, Covasna sau Mureș declarându-se maghiari.

La precedentele recensăminte se declaraseră secui 831 persoane în 1992, 532 persoane în 2002 și niciunul anul trecut.

În legătură cu scăderea drastică a numărului de etnici maghiari din România, înregistrată la ultimul recensământ, Izsak Balaszs crede că fenomenul e general și afectează întreaga populație a țării, iar vina aparține guvernelor succesive ale României care nu au elaborat politici coerente care să împiedice exodul populației din țară.