Profesoară condamnată pentru SPIONAJ

Publicat: 28 iul. 2020, 21:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Profesoară condamnată pentru SPIONAJ

A fost arestată în 2018, după ce a luat parte la o conferinţă în Iran pentru mediul academic. Ea a fost arestată atunci când se pregătea să plece din Iran, sub acuzaţia de spionaj. Ulterior, a venit şi condamnarea după un proces secret: 10 ani de închisoare.

Kyle Moore-Gilbert, condamnată la 10 ani pentru spionaj în Iran, va fi mutată în închisoarea Qarchak, cea mai violentă din ţară. Kyle Moore-Gilbert este cetăţean britanic şi australian. Până acum, nu a fost prezentată public niciuna dintre presupusele acuzaţii de care Kyle s-ar face vinovată. Ea a respins toate acuzaţiile, iar guvernul din Australia le respinge, de asemenea, şi le cataloghează ca fiind fără bază şi politice.

Absolventă de Cambridge, Kyle Moore-Gilbert a fost, vreme de 2 ani, închisă într-o închisoare din Teheran, iar în urmă cu trei zile a venit decizia de a fi mutată, potrivit The Guardian. Ea a ocupat un post de lector în Studii Islamice la Universitatea din Melbourne, unde a lucrat până să fie închisă în Iran. În septembrie 2018, ea a fost raportată ca „suspectă” pentru Gărzile Revoluționare din Iran de către colegii delegați ai conferinței și de o persoană pe care o intervievase și arestată pe aeroportul din Teheran, potrivit The Guardian.

Crime, tortură sau alte încălcări grave ale drepturilor

Închisoarea Qarchak este izolată, supraaglomerată şi are reputaţia de cea mai ostilă din ţară. Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a notat că în acea unitate de detenţie au avut loc crime, tortură sau alte încălcări grave ale drepturilor omului. Se spune că Kyle a fost bătută închisoare pentru că a încercat să-i aline pe prizonierii noi, scriindu-le pe pereții închisorii, potrivit BBC. „Mi se refuză în continuare apelurile telefonice și vizitele și mă tem că starea mea mentală și emoțională s-ar putea deteriora în continuare dacă rămân în această închisoare  extrem de restrictivă”, scria ea în una dintre scrisorile care au reușit să ajungă în afara unității de detenție. „Nu sunt un spion. Nu am fost niciodată un spion și nu am niciun interes să lucrez pentru o organizație de spionaj din nicio țară”, a mai scris ea.

Agenţia activiştilor pentru drepturile omului a subliniat, într-un raport din luna martie, că în închisoare au loc violenţe, violuri şi lipseşte îngrijirea medicală. Iran a eliberat temporar peste 100.000 de deţinuţi pentru a limita răspândirea coronavirusului, dar Kyle nu se afla printre ei…