AstraZeneca a decis să încerce combinarea vaccinul său anti-COVID-19 cu cel rusesc, Sputnik V

Publicat: 11 dec. 2020, 23:00, de Mădălina Bălăceanu, în COVID 19 , ? cititori
AstraZeneca a decis să încerce combinarea vaccinul său anti-COVID-19 cu cel rusesc, Sputnik V
Efecte adverse ale vaccinului anti-COVID

AstraZeneca a decis să combine vaccinul său anti-Covid-19 cu cel rusesc, Sputnik V, și a anunțat că va demara teste clinice în încercarea de a spori eficacitatea vaccinului produs de către compania britanică.

Dezvoltatorii vaccinului Sputnik V sugeraseră în urmă cu câteva săptămâni că AstraZeneca ar trebui să-şi combine vaccinul propriu cu cel rusesc, pentru sporirea eficienței sale.

„Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa. Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi utilă pentru revaccinări”, declarau, în noiembrie dezvoltatorii vaccinului rusesc într-o postare publicată pe Twitter.

Conform Digi24.ro, testele clinice legate de combinarea celor două vaccinuri vor fi inițiate până la finele acestui an, potrivit șefului fondului suveran din Rusia care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V.

AstraZeneca a precizat într-un comunicat că ia în considerare posibilitatea combinării vaccinurilor și ca va inția în curând discuți cu institutul rus Gamaleia, care a dezvoltat Sputnik V, pentru a vedea dacă cele două vaccinuri pot fi combinate cu succes.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împreună cu universitatea OXford are o eficacitate de 70,4%. Rusia a spus că Sputnik V este, la rândul său, eficient în proporție de peste 90%, o valoare similară cu cea a vaccinurilor rivale de la Pfizer sau Moderna.