Care este categoria de vârstă la care vaccinul AstraZeneca oferă un răspuns imunitar bun

Publicat: 03 feb. 2021, 19:03, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Care este categoria de vârstă la care vaccinul AstraZeneca oferă un răspuns imunitar bun
vaccin pfizer, vaccin anticovid, vaccinare

Vaccinul dezvoltat împotriva coronavirusului de Universitatea Oxford și AstraZeneca oferă un răspuns imunitar bun la persoanele în vârstă, chiar dacă momentan nu se știe cu exactitate cât de eficient este.

Andrew Pollard, cel care conduce testele clinice pentru acest vaccin este cel care a făcut aceste declarații.

Întrebat despre o declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia vaccinul este “cvasi-ineficient” în rândul persoanelor peste 65 de ani, Pollard a afirmat: “Nu înţeleg ce înseamnă această afirmaţie”.

“Ideea este că avem destul de puţine date referitoare la adulţii în vârstă, motiv pentru care oamenii au o mai mică certitudine cu privire la nivelul de protecţie” oferit de acest vaccin, a precizat Pollard pentru BBC radio.

El spune că vaccinul are răspunsuri imunitare bune la adulții în vârstă, foarte similare cu cele la adulții mai tineri, iar protecția pe care o văd cei care au dezvoltat vaccinul este în aceeași direcție și de o dimensiune similară.

Autoritatea franceză de sănătate publică (HAS) a recomandat folosirea vaccinului AstraZeneca doar pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani. Într-un comunicat, HAS a precizat că nu există informaţii suficiente despre eficienţa acestui vaccin la oamenii cu vârste peste 65 ani, adăugând că va revizui recomandarea pe măsură ce vor fi disponibile date suplimentare privind efectele vaccinului AstraZeneca.