La New York începe un proces istoric: Trump va fi judecat pentru tăinuirea banilor

Publicat: 15 apr. 2024, 07:53, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
La New York începe un proces istoric: Trump va fi judecat pentru tăinuirea banilor

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, va păși într-o sală de judecată din New York, luni, și va deveni primul fost președinte al SUA care va fi judecat într-un caz penal. El este acuzat că a falsificat înregistrările afacerilor sale pentru a disimula o plată de tăinuire făcută către Stormy Daniels, fostă starletă porno, scurt timp înainte de alegerile din 2016.

Trump, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat, dar ar putea evita închisoarea și să fie amendat în schimb. El s-a declarat nevinovat.

Procesul istoric al lui Trump va avea loc în contextul campaniei sale prezidențiale și ar putea să-l vadă în cele din urmă pe candidatul nominalizat de republicani devenind un infractor condamnat, cu luni înainte ca alegătorii să se îndrepte către urne în noiembrie.

Este fără precedent,” a declarat Alex Keyssar, profesor de istorie și politici publice la Școala Kennedy a Universității Harvard. „Nu a existat nimic comparabil cu acest lucru.

Va dura 6 până la 8 săptămâni

Procesul, care va începe cu selecția juriului luni, se așteaptă să dureze șase până la opt săptămâni și se va concentra în jurul unei rambursări pe care domnul Trump i-a făcut-o fostului său avocat personal, Michael Cohen.

Cohen, în vârstă de 57 de ani, susține că i s-a ordonat să plătească 130.000 de dolari doamnei Daniels în schimbul tăcerii sale despre o presupusă aventură cu domnul Trump, ceva ce procurorii au descris ca o încercare de a „influența ilegal” alegerile din 2016.

Plățile de tăinuire nu sunt ilegale. Dar Biroul Procurorului districtual din Manhattan susține că domnul Trump a comis o crimă înregistrând incorect rambursarea către Cohen, ca și cheltuieli legale.

În total, el este acuzat de 34 de infracțiuni de falsificare a înregistrărilor afacerilor în primul grad. Pentru a ajunge la o sentință, toți cei 12 jurați trebuie să fie de acord dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat de o anumită acuzație.

Procesul din Manhattan se așteaptă să prezinte mărturii, din partea unui ansamblu de personaje colorate, pentru esența cazului, inclusiv Cohen, doamna Daniels și avocatul personal al domnului Trump, care a mers la închisoare în parte din cauza scandalului.

Experții sunt împărțiți în ceea ce privește soliditatea cazului procuraturii, care implică o abordare legală mai nouă pentru aducerea de acuzații de infracțiune pentru falsificarea înregistrărilor afacerilor.

A tot încercat să amâne procesul

Donald Trump a făcut mai multe încercări nereușite de a amâna procesul și de a-l muta din Manhattan, care este compus în principal din democrați.

Remarci inflamatorii ale sale despre caz, pe care l-a descris, în mod repetat, ca fiind motivate politic, au condus judecătorul să impună o interdicție de a face comentarii publice despre persoanele implicate în caz, inclusiv martorii.

Interdicția a fost prelungită după ce domnul Trump și-a îndreptat atacurile online către fiica judecătorului, numind-o, sarcastic, „un admirator furios al lui Trump”.

Echipa de campanie a lui Trump a declarat că interdicția este neconstituțională și încalcă drepturile sale de liberă exprimare.

Primul proces din 4 programate

Acest caz penal este doar unul dintre cele patru cu care se confruntă Donald Trump în acest an. Dar ar putea fi singurul proces care va avea loc înainte de confruntarea sa electorală din 2024 cu președintele Joe Biden.

Ca primă abatere, chiar dacă domnul Trump este găsit vinovat, experții spun că este puțin probabil să meargă la închisoare. Chiar dacă ar face-o, conform legii SUA, ar putea, totuși, să servească ca președinte.

Dar condamnarea sa ar marca prima dată când un infractor candidează la președinție ca nominalizat al unui partid major, a spus domnul Keyssar.

Similar cu România, penalii nu prea îngrijorează electoratul

Ceea ce este remarcabil în acest sens este că nu pare să îngrijoreze o parte semnificativă din electorat,” a spus domnul Keyssar, observând că popularitatea lui Trump nu a suferit ca urmare a acuzațiilor penale împotriva sa.

Dar drama potențială din instanță îl va plasa în centrul ciclului de știri, cu doar câteva luni înainte de alegeri.

Și această atenție sporită înseamnă că orice știre mică din instanță – fie bună, fie rea pentru domnul Trump – ar putea juca un rol în cursa dintre fostul și actualul președinte, a remarcat profesorul de știința guvernării, de la Universitatea Georgetown, Hans Noel.

Mă aștept ca acestea să fie niște alegeri foarte strânse,” a spus el, „așa că orice lucru mic ar putea conta„.