Nicușor Dan le-a răspuns dezvoltatorilor imobiliari care critică suspendarea PUZ-urilor de Sector

Publicat: 24 feb. 2021, 17:15, de Răzvan Zamfir, în Orașul meu , ? cititori
Nicușor Dan le-a răspuns dezvoltatorilor imobiliari care critică suspendarea PUZ-urilor de Sector

Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, a replicat azi în conferință de presă și pe Facebook la criticile aduse de dezvoltatorii imobiliari. O parte dintre aceste grupuri au exagerat și l-au activat pe primarul general. Acesta vrea să suspende în Consiliul General PUZ-urile a 5 sectoare din București, cu excepția celui al Sectorului 1.

În ultimii ani, urbanismul din București a fost o golănie, care a costat scump orașul. Voi introduce pe ordinea de zi a ședinței CGMB de vineri proiecte de hotărâre pentru suspendarea pe doi ani a PUZ-urilor de sector. Primul argument: PUZ-urile de sector reprezintă o agresiune intolerabilă asupra sănătății bucureștenilor, fiindcă ele impun dispariția a sute de hectare de spațiu verde. Nu e o metaforă, e vorba de sute de ha, iar asta e absolut scandalos”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Sunt zeci de mii de copii și zeci de mii de vârstnici care suferă de boli respiratorii și boli cardiovasculare. Orașul e din ce în ce mai poluat și mai aglomerat. Al doilea argument: aceste PUZ-uri se împiedică dezvoltarea infrastructurii Capitalei, a proiectelor prin se asigură un transport mai bun. De exemplu, PUZ Sector 5 împiedică linia de metrou de suprafață care leagă cartierele Giulești și Ferentari de Pipera, Gara de Nord, Otopeni. Prevede construcția de blocuri pe amplasamentul liniei. Fără niciun fel de corelație cu infrastructura, traficul devine și mai aglomerat”, explică primarul general.

Nicușor Dan și-a continuat tirada

Al treilea motiv a suspendării PUZ-urilor de sector e rolul de blocaj al acestor acte, care împiedică dezvoltarea normală a orașului.

„PUZ-urile de sector blochează dezvoltarea facilităților de petrecere a timpului liber. E absurd să existe PUZ-uri care prevăd construcția blocurilor pe malurile lacurilor bucureștene. În aceste zone ar trebui să fie locuri pentru practicarea sporturilor și pentru recreere. Două (PUZ S3 și PUZ S6) au fost deja anulate de justiție, în primă instanță. După ce PUZ-urile de sector vor fi suspendate, revenim la un regim de dezvoltare bazat pe PUG. Pe perioada de suspendare, ne vom ocupa de actualizare, astfel încât să reflecte realitățile momentului. Și vor fi menținute și spațiile verzi ale Capitalei. Prin urmare, autorizațiile de construcție și certificate de urbanism se vor emite, dar autoritățile se vor raporta la PUG și nu la PUZ-uri. Orice construcție deja începută, pe baza reglementărilor în vigoare, va continua, pentru că legea nu acționează retroactiv. Indiferent de presiuni, nu voi ceda și voi face ceea ce trebuie”, conchide Dan.