Acuzații grave. Suspiciuni în UE pentru întocmirea de contracte secrete cu producătorii de vaccinuri anti-Covid-19

Publicat: 12 mart. 2021, 17:00, de Raluca I. Heroiu, în Internațional , ? cititori
Acuzații grave. Suspiciuni în UE pentru întocmirea de contracte secrete cu producătorii de vaccinuri anti-Covid-19

Cancelarul Austriei a lansat o serie de acuzații grave. Sebastian Kurz spune că unele state membre ale Uniunii Europene au încheiat contracte secrete cu producătorii de vaccinuri anti-Covid-19. Printre acestea s-ar număra Malta și Olanda.

Din această cauză, repartiția vaccinurilor anti-Covid între țări ar fi fost făcută inegal, susține cancelarul austriac.

Există indicii potrivit cărora a existat o instanță, un bazar unde au fost încheiate acorduri suplimentare între state membre și firme farmaceutice(…)Mulți nu și-au crezut urechilor, deoarece acest lucru contrazice clar obiectivul politic al UE privind o repartiție echitabilă(…)Trebuie să aflăm cine a semnat contractele”, a declarat, conform AFP, Sebastian Kurz, care a precizat că a împărtășit aceste informații cu liderii belgian, grec, polonez, sloven și ceh.

Cancelarul Austriac spune că Malta ar primi „până la de trei ori mai multe doze pe locuitor decât Bulgaria”.

Și Olanda ar fi favorizată. Țara ar beneficia de două ori mai multe doze decât Croația până la finalul lui iunie. Letonia ar fi defavorizată în timp ce Austria se situează în medie.

„Comisia are ca punct de plecare distribuirea dozelor pe baza populației, dar statele membre pot să ceară să primească mai multe vaccinuri decât altele(…)Aceste discuții pot interveni direct între un stat membru și un laborator, în cadrul unui comitet director, după o discuție între toate statele membre”, a explicat într-o conferință un purtător de cuvânt al executivului european, Stefan de Keersmaecker.