Vladimir Putin, președinte până la vârsta de 83 de ani?

Publicat: 25 mart. 2021, 09:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Vladimir Putin, președinte până la vârsta de 83 de ani?

Deputaţii ruşi au adoptat o lege care îi oferă lui Vladimir Putin dreptul de a candida pentru două noi mandate prezidenţiale, ceea ce deschide calea pentru o potenţială rămânere a sa la Kremlin până în anul 2036.

După cum relatează AFP, această lege adoptată miercuri și concepută pentru a pune „legislaţia electorală în acord cu noile norme ale Constituţiei” (conform site-ului camerei superioare a Parlamentului rus), vine după referendumul constituţional din vara lui 2020.

Un amendament controversat votat la referendum permite menţinerea la putere a preşedintelui de 68 de ani, în contextul în care el ar fi trebuit, teoretic, să se retragă la finalul mandatului său actual, în 2024.

Resetează de la 0

Limita de două mandate consecutive va exista în continuare, dar „această restricţie nu se aplică celor care ocupau postul de şef al statului înainte de intrarea în vigoare a amendamentelor aduse Constituţiei”, se arată în textul votat de deputaţi, care practic resetează de la zero numărarea mandatelor lui Vladimir Putin.

Ajuns la putere în 2000, Putin s-a retras la sfârşitul celui de-al doilea mandat al său, în 2008, instalându-l la Kremlinul pe premierul său de atunci, Dmitri Medvedev. După un interludiu de patru ani, el a fost reales preşedinte în 2012.

În cele din urmă, la un calcul subtil, rezultă că, dacă situația rămâne fără schimbări, Putin va avea în 2036 vârsta de 83 de ani.