Mare sărbătoare a Ortodoxiei. Credințe şi superstiţii de Sfântul Gheorghe

Publicat: 23 apr. 2025, 06:50, de Ionut Jifcu, în Religie , ? cititori
Mare sărbătoare a Ortodoxiei. Credințe şi superstiţii de Sfântul Gheorghe

Ortodoxia îl prăznuiește miercuri, 23 aprilie, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai calendarului creștin.

Sfântul Gheorge, „purtătorul de biruință”

Cunoscut drept „purtătorul de biruință”, Sfântul Gheorghe este celebrat atât în biserică prin slujbe speciale, cât și în tradiția populară prin ritualuri ce marchează începutul simbolic al primăverii.

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, în timpul domniei împăratului Dioclețian. Devine militar în slujba acestuia, însă în momentul în care persecutarea creștinilor atinge apogeul, Sfântul Gheorghe își mărturisește public credința în Hristos. Este arestat, torturat și în cele din urmă decapitat pe 23 aprilie 303, devenind astfel unul dintre cei mai venerați martiri ai creștinătății.

În iconografia ortodoxă, Sfântul Gheorghe este reprezentat călare, străpungând un balaur cu sulița – o imagine inspirată dintr-o legendă potrivit căreia ar fi salvat cetatea Silena din Libia de o creatură înfricoșătoare. Această ipostază simbolizează triumful binelui asupra răului și victoria credinței în fața încercărilor.

Tradiţii şi superstiţii

Tradițiile populare legate de această zi sunt numeroase și variate. În multe zone ale țării, gospodăriile sunt împodobite cu crengi verzi – de păr, stejar, fag sau gorun – care au rolul de a proteja casa și animalele de spiritele rele. În Muntenia și Transilvania, această practică este însoțită de ritualuri de purificare: oamenii se spală în ape curgătoare înainte de răsărit pentru a alunga bolile și ghinionul.

Tot în această zi, se seamănă busuiocul, considerat plantă sacră, iar roua de pe el se folosește pentru a aduce cinste și respect celui care se spală cu ea. Gunoiul strâns în ziua Sfântului Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, pentru ca aceștia să aibă rod bogat.

Se spune că dacă în această zi cade rouă sau se vede pâclă, anul va fi îmbelșugat. De asemenea, ploaia este considerată un semn bun, prevestind recolte bogate de grâu și fân.