Suflu nou în industria de apărare. La Mediaș se vor produce blindatele Cobra II

Publicat: 25 apr. 2025, 14:32, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Suflu nou în industria de apărare. La Mediaș se vor produce blindatele Cobra II
Foto: X

Cu toate că SUA, Rusia și Ucraina vorbesc despre scenariul în care va fi restabilită pacea, România începe să își diversifice producția de echipamente militare. Mediaș va fi un punct strategic pentru această mișcare.

Asocierea dintre companiile Automecanica Mediaș și Otokar va produce celebrele blindate Cobra II, testate deja în Ucraina.

Producția de vehicule militare va fi demarată în trimestrul patru al anului 2025, iar rata de producție va fi de trei vehicule la două zile, a transmis Andrei Scobiola, șeful Automecanica, la evenimentul organizat în Turcia, la sediul Otokar.

În total, în țara noastră, vor fi produse în jur de 800 de unități. Armata Română va primi 1.059 de bucăți, potrivit angajamentului asumat de părțile implicate.

La Mediaș vor fi produse și muniții, diverse piese necesare pentru război și software-uri, a dezvăluit Scobiola.

Acest parteneriat va juca un rol esențial în dezvoltarea capacităților locale de apărare ale României”, a precizat oficialul.

România va deveni un centru strategic”

Subliniind angajamentul Otokar de a-și extinde prezența în Europa, șeful departamentului militar al Otokar, Sedef Vehbi, a subliniat disponibilitatea companiei de a îndeplini cerințele proprii ale României. De asemenea, a declarat că, prin intermediul acestei joint venture, România va deveni un centru strategic pentru operațiunile europene ale Otokar.

El a adăugat: „Suntem extrem de mândri că am fost selectați de Ministerul Apărării din România pentru acest proiect de referință. În conformitate cu angajamentele noastre de localizare și de livrare ambițioase față de stimatul guvern român, am ales Automecanica S.A. din România drept partener local de încredere, în urma unui proces de evaluare riguros și cuprinzător. În această decizie, competența tehnică și capacitățile de producție dovedite ale companiei au jucat un rol important. Acum este momentul să punem în aplicare lucrurile, iar noi, ca acționari, suntem încântați și pe deplin dedicați livrării excelenței, consolidând în același timp capacitățile de apărare ale României”.

Cele două companii implicate în afacere dețin fiecare câte 50%, transmite compania turcească într-un comunicat.

Turcia, la fel ca România, este stat membru NATO, însă cu mult mai mare vechime. Turcii au aderat la alianța militară încă din anul 1952.