Topul celor mai sigure țări în cazul unui război mondial
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/image-71.jpeg)
Anumite țări sunt considerate sigure în cazul în care ar izbucni un eventual al Treilea Război Mondial, datorită neutralității lor politice, precum și a izolărilor geografice. Economic Times a făcut o listă cu 10 țări care îndeplinesc criteriile unui refugiu în condițiile unui conflict global.
Cele mai sigure țări în care să ne adăpostim pe timp de război
Elveția, renumită pentru neutralitatea sa permanentă, nu a mai fost implicată într-un război de peste două secole. Aici găsim un sistem puternic extins de adăposturi antiatomice care ar putea găzdui întreaga populație. De asemenea, nivelul economiei este unul stabil în Elveția, iar agricultura de care dispune este mai mult decât suficientă.
Noua Zeelandă
Așezată departe de marile centre de tensiune geopolitică, în Pacificul de Sud, Noua Zeelandă promovează o politică externă neutră. Resursele naturale bogate și energia regenerabilă asigură sustenabilitatea în cazul unei crize globale.
Islanda
Cunoscută pentru izolarea sa geografică, Islanda este un loc numai bun în care să fugi în caz de război. Țara se bazează pe energia geotermală și hidroelectrică, fiind autosuficientă energetic.
Bhutan
O țară ascunsă în Munții Himalaya, Bhutan duce o politică bazată pe fericirea națională brută. Astfel, se evită implicarea în conflicte internaționale. Terenul dificil, autosuficiența agricolă și interacțiunea limitată cu marile puteri îi conferă un grad sporit de siguranță.
Irlanda
Lipsa calității de membru NATO, precum și neutralitatea sa istorică fac ca Irlanda să fie o țară mai puțin vizată de un război. Clima și economia agricolă o ajută să producă hrană suficientă și să fie un spațiu sigur de adăpostire.
Fiji
Arhipelagul din Pacificul de Sud este extrem de izolat față de marile focare geopolitice. Cu o infrastructură militară minimă și resurse marine bogate, Fiji devine un refugiu natural în caz de conflict global.
Canada
Densitatea scăzută a populației, în special, face din Canada un loc relativ sigur. Țara este bogată în resurse naturale, apă dulce și are o infrastructură dezvoltată pentru gestionarea crizelor.
Vezi și: Topul celor mai periculoase orașe din Europa
Australia
Este aliată strategic cu puterile occidentale, dar nu se află în prim-planul confruntărilor. Oceanele Pacific și Indian acționează ca bariere naturale de protecție.
Norvegia
Norvegia beneficiază de o poziție arctică, un relief accidentat și o densitate redusă a populației. Toate aceste lucruri fac ca țara să fie protejată în mod natural, deși este membră NATO.
Chile
Situată pe marginea de vest a Americii de Sud, Chile este protejată de Anzi și de Oceanul Pacific. Economia este stabilă, producția agricolă este suficientă, iar implicarea politică în alianțe militare este minimă.