Primele două modele de drone care vor fi fabricate în România. Proiect, parteneriat cu o firmă din SUA

Publicat: 01 mai 2025, 11:29, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Primele două modele de drone care vor fi fabricate în România. Proiect, parteneriat cu o firmă din SUA
Sursa foto: Chartis

La uzina Carfil din Brașov, una dintre cele mai vechi și respectate entități din industria românească de apărare, vor fi fabricate în total șapte tipuri de drone, dintre care primele două modele – Cuda și Sirin – sunt deja pregătite pentru producția de serie.

Primele modele de drone româneşti

Proiectul este derulat în parteneriat cu o companie americană, iar primele unități urmează să fie finalizate chiar în cursul acestui an. În prima fază, vor fi construite câte 25 de drone din fiecare model, iar până la finalul anului 2025 se estimează că fabrica va livra aproximativ 100 de unități.

„Am stabilit împreună cu partenerul bugetul de producție și cantitățile. Cuda este o dronă de supraveghere, iar Sirin va putea fi folosită și în scopuri militare, având capacitatea de a transporta până la 14,5 kg de încărcătură”, a declarat Mircea Petru Tanțău, directorul general al uzinei Carfil, pentru Digi24.

Modelul Cuda, mai ușor, este conceput în special pentru misiuni de supraveghere și poate transporta o încărcătură de 1,5 kg, fiind ideal pentru monitorizarea granițelor vulnerabile, cum ar fi zona Deltei Dunării, unde au fost semnalate recent incursiuni ale dronelor rusești. Sirin, pe de altă parte, are o aplicabilitate duală, atât pentru recunoaștere, cât și pentru acțiuni ofensive, în funcție de armamentul cu care este echipată.

Fabrica de la Brașov lucrează și la un model de dronă inspirat dintr-un proiect francez, care va fi folosit pentru testarea muniției lansate. În plus, Carfil oferă și pachete integrate dronă + muniție, consolidându-și astfel poziția ca furnizor complet în industria de apărare.

Nu în ultimul rând, interesul pentru noile drone fabricate în România depășește granițele țării.

„Am primit recent confirmarea unei comenzi în urma unei demonstrații organizate luna trecută”, a precizat Tanțău.

România își asumă creșterea bugetului pentru Apărare până în 2030

În şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de miercuri s-a hotărât că România îşi va crește etapizat bugetul pentru Apărare până în 2030, în contextul intensificării riscurilor de securitate la granițele țării și al angajamentelor față de partenerii europeni și NATO. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a fost mandatat să reprezinte România în negocierile tehnice ce preced Summitul NATO de la Haga, din iunie, și să își asume oficial acest angajament.

Totodată, un grup de lucru condus de Cancelaria prim-ministrului, cu sprijinul ministerelor Apărării și Economiei, va pregăti aplicația României pentru accesarea unui credit european avantajos destinat investițiilor în apărare. Creditul oferă o rambursare pe 40 de ani și o perioadă de grație de 10 ani, facilitând modernizarea capacităților militare fără presiuni majore asupra bugetului național.

O parte importantă a investițiilor va merge către industria românească de apărare, publică și privată. Până la summitul NATO, România va prezenta o listă de proiecte propuse pentru finanțare prin acest mecanism european.