„Vom aștepta”: Kremlinul cere garanții de securitate de la Kiev pentru parada din 9 mai. În lipsa lor un președinte și un premier s-au îmbolnăvit subit

Publicat: 03 mai 2025, 22:45, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
„Vom aștepta”: Kremlinul cere garanții de securitate de la Kiev pentru parada din 9 mai. În lipsa lor un președinte și un premier s-au îmbolnăvit subit

Rusia presează Ucraina cu o solicitare publică de garanții de securitate pentru desfășurarea paradei militare de Ziua Victoriei, programată pe 9 mai la Moscova.

Kremlinul a cerut prin vocea purtătorului cuvântului Dmitri Peskov, un răspuns ferm din partea autorităților ucrainene cu privire la așa-numitul „armistițiu temporar” propus unilateral de Moscova pentru perioada 8–10 mai, .

Peskov: „Test pentru disponibilitatea Ucrainei la pace”

Într-un comentariu acordat agenției TASS, Peskov a precizat că reacția Kievului la acest armistițiu este „un test al disponibilității Ucrainei pentru pace”. Oficialul rus a adăugat că Moscova „va aștepta declarații definitive, nu ambigue, și mai ales acțiuni care să vizeze dezescaladarea conflictului în timpul sărbătoririi zilei de 9 mai”.

Rusia, care a instituit anterior un armistițiu simbolic de o zi de Paște, insistă acum pe o oprire a ostilităților timp de trei zile, inclusiv pe 9 mai, zi cu o puternică încărcătură simbolică pentru regimul de la Kremlin. Cu toate acestea, termenii acestei încetări a focului nu au fost negociați sau acceptați de partea ucraineană.

Kievul respinge armistițiul unilateral și cere o soluție reală

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vehement inițiativa Moscovei, calificând-o drept o „stratagemă evidentă” menită să servească scopurilor propagandistice ale Rusiei. În schimb, Kievul, alături de Washington, insistă pentru un armistițiu real, pe termen lung – de minimum 30 de zile – care să fie negociat transparent și în cadrul unui angajament internațional.

Zelenski a refuzat, totodată, să ofere garanții de securitate pentru delegațiile străine care intenționează să participe la parada de 9 mai de la Moscova, atrăgând atenția că riscul unor incidente de tip provocator rămâne ridicat.

Primele efecte: lideri europeni renunță la participare

După ce Ucraina a anunțat că nu poate garanta securitatea, mai mulți lideri politici au început să anuleze vizitele la Moscova. Printre aceștia se numără președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, care, conform informațiilor oficiale, s-au îmbolnăvit subit și au renunțat la participare.

Parada de Ziua Victoriei, din 9 mai, organizată anual în Piața Roșie, marchează capitularea Germaniei naziste și este una dintre cele mai importante manifestări publice din Federația Rusă. În 2025, evenimentul capătă o semnificație specială, fiind dedicat împlinirii a 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

În ciuda simbolismului său istoric, ediția din acest an este umbrită de conflictul armat în desfășurare dintre Rusia și Ucraina, de retorica belicoasă din ambele tabere și de absența mai multor lideri occidentali.

Moscova speră într-un armistițiu

Pentru Kremlin, obținerea unui armistițiu temporar pentru perioada 8–10 mai este crucială atât din motive de securitate, cât și din considerente de imagine internă și externă. Evenimentele din acele zile vor fi urmărite cu atenție de opinia publică internațională, iar orice incident ar putea avea un impact major asupra percepției asupra regimului Putin.

Totuși, lipsa unui dialog real și refuzul părții ucrainene de a discuta condițiile lor armistițiului ridică semne de întrebare cu privire la un acord, în acest sens.

Pentru moment, Kievul nu a oferit niciun semnal că ar fi dispus să accepte armistițiul propus de Kremlin, iar apelul lui Peskov rămâne fără un răspuns oficial.