Avertisment DSU: Știri false despre accidente și incendii circulă online. Raed Arafat cere verificarea informațiilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/62114633.jpg)
Departamentul pentru Situații de Urgență, instituție condusă de Raed Arafat, a transmis o avertizare publică privind propagarea în mediul online a unor informații false referitoare la presupuse accidente rutiere grave și incendii de amploare, unele implicând persoane publice. Aceste evenimente nu au avut loc, iar imaginile distribuite au fost scoase din context.
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Nicolae Iorga’ al Judeţului Botoşani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani şi Inspectoratul de Jandarmi Botoşani precizează faptul că aceste evenimente nu au avut loc. Imaginile asociate sunt preluate din alte contexte”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență pe pagina oficială de Facebook.
Într-un mesaj video publicat pe aceeași platformă, Raed Arafat a confirmat că autoritățile au identificat mai multe astfel de știri false, unele cu caracter conspiraționist, apărute pe rețelele de socializare.
„Mi-au semnalat colegii astăzi că au apărut un număr de ştiri false, aberante chiar, pe unele site-uri de socializare, care se referă la unele tragedii ce s-ar fi întâmplat pe teritoriul României, mai ales pe teritoriul judeţului Botoşani, precum moartea mai multor copii într-un accident, altele care se referă chiar la un accident pe care l-ar fi avut preşedintele României şi şi-ar fi pierdut viaţa. Vă daţi seama că aceste ştiri nu sunt adevărate, pentru că, dacă ar fi fost, le găseaţi pe canalele de ştiri, pe canalele de televiziuni şi le găseaţi pe site-urile oficiale”, a spus Raed Arafat.
Acesta le-a cerut cetățenilor să trateze cu prudență orice informație neverificată și să consulte doar surse credibile.
„Am o rugăminte în această perioadă: verificaţi orice ştire pe care o citiţi şi care vi se pare exagerată sau aberantă, verificaţi-o pe site-urile oficiale. Dacă nu sunt acolo, să faceţi un singur lucru: zâmbiţi şi mergeţi mai departe”, a mai a mai spus Raed Arafat.
Departamentul pentru Situații de Urgență recomandă populației:
-
să verifice sursa informației – știrile reale provin din partea autorităților sau a instituțiilor media cunoscute;
-
să evite distribuirea informațiilor neverificate, deoarece pot contribui la panică și dezinformare;
-
să fie conștienți că persoanele publice sunt frecvent ținte ale acestor campanii, tocmai datorită vizibilității lor.
„În cazul în care aveţi cunoştinţă despre răspândirea de informaţii false sau aveţi nevoie de clarificări, vă încurajăm să contactaţi autorităţile competente”, a mai arătat DSU.