Rezultate finale prezidențiale 4 mai 2025. Până când se pot contesta alegerile la CCR
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Cotroceni-Palace-Hall-of-Honor-5.jpg)
Rezultate finale alegeri prezidențiale din 4 mai 2025. George Simion și Nicușor Dan se vor lupta în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea a 100% din procesele verbale. Până cel mai târziu la data de 6 mai, ora 24:00 se pot depune contestațiile, iar după 8 mai, Curtea Constituțională a României (CCR) va valida scrutinul.
Rezultate finale prezidențiale 4 mai 2025. George Simion și Nicușor Dan se luptă în finala prezidențială
George Simion, candidatul susținut de AUR la alegerile prezidențiale, și Nicușor Dan, candidat independent, se vor lupta în turul doi al alegerilor prezidențiale. Scrutinul va fi organizat pe 18 mai, iar campania electorală va începe cel târziu pe 9 mai, după ce CCR va valida alegerile şi va publică rezultatul acestora în Monitorul Oficial.
Rezultate finale după numărarea a 100% din voturi:
- George-Nicolae Simion – 40,96 %
- Nicușor-Daniel Dan – 20,99 %
- George-Crin-Laurențiu Antonescu – 20,07 %
- Victor-Viorel Ponta – 13,05 %
- Elena-Valerica Lasconi – 2,68 %
- Marcela Lavinia Șandru – 0,64 %
- Petru-Daniel Funeriu – 0,53 %
- Cristian Vasile Terheș – 0,39 %
- Sebastian-Constantin Popescu – 0,28 %
- John-Ion Banu-Muscel – 0,23 %
- Silviu Predoiu – 0,18 %
Ce urmează? Până când se pot contesta alegerile la CCR
După numărarea voturilor, pot fi depuse contestații. În termen de cel mult trei zile de la încheierea votării, așadar cel mai târziu la data de 6 mai, ora 24:00, se pot formula cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală. Acestea pot fi depuse atât de partidele politice, alianţele politice sau electorale, cât și de organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale, dar şi de candidaţii care au participat la alegeri.
Contestațiile sunt adresate Curții Constituționale și trebuie motivate şi însoțite de dovezile pe care se întemeiază.
Pe 8 mai, Biroul Electoral Central va înainta către Curtea Constituţională procesul-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de vot. După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerile şi publică rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial.
Cel mai târziu la data de 9 mai se vor aduce la cunoştinţă publică prenumele şi numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum şi a datei alegerilor. Pe 9 mai începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale va fi organizat pe 18 mai 2025.