Agitaţie în PNL, după ce Antonescu a pierdut alegerile. Şedinţă de urgenţă a conducerii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/04/pnl-scaled-e1695062345994.jpg)
Partidul Naţional Liberal (PNL) se confruntă cu tensiuni majore după eşecul usturător al lui Crin Antonescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Conducerea PNL, în şedinţă
Luni, la ora 16.00, conducerea PNL a convocat de urgenţă o şedinţă a Biroului Politic Naţional (BPN), pentru a analiza situaţia politică delicată în care se află formaţiunea şi pentru a decide direcţiile viitoare. Potrivit unui comunicat oficial, după această întâlnire, PNL va transmite public poziţiile adoptate privind contextul actual.
Convocarea BPN vine în urma nemulţumirilor tot mai accentuate din interiorul partidului, dar şi din cauza reacţiilor critice ale opiniei publice după ratarea finalei prezidenţiale de către candidatul coaliţiei de guvernare. Crin Antonescu, reprezentantul alianţei PSD-PNL-UDMR, nu a reuşit să ajungă în turul al doilea, o înfrângere percepută de mulţi ca o lovitură directă la adresa întregii strategii politice asumate de PNL.
Situaţia tensionată este reflectată şi de reapariţia în peisaj a unor liberali despre care se credea că sunt „traşi pe linie moartă“ cum este Dan Vîlceanu, exclus anul trecut din partid, care a fost prezent luni la sediul PNL. Acesta a declarat că „PNL este într-o situaţie extrem de proastă” şi că actuala conducere, sau cea care va fi aleasă la viitorul congres, trebuie să se concentreze pe restabilirea încrederii în partid.
Şi Robert Sighiartău, deputat PNL devenit una dintre vocile critice din interiorul formaţiunii, a subliniat că votul din primul tur al alegerilor a fost un „semnal de blam împotriva coaliţiei”. El a acuzat lipsa de credibilitate a actualului Guvern şi o ruptură gravă în relaţia cu partenerii strategici, în special cu Statele Unite. Mai mult, Sighiartău a criticat dur modul în care Marcel Ciolacu a fost menţinut în funcţia de premier, deşi ar fi trebuit să plece odată cu retragerea lui Klaus Iohannis.
Deputatul a adăugat că „nu e vorba doar de o vină individuală, ci de o vină colectivă”, recunoscând existenţa unor greşeli repetate care au afectat profund imaginea partidului.