CCR discută, astăzi, cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor

Publicat: 09 mai 2025, 07:45, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
CCR discută, astăzi, cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor

Curtea Constituțională a României (CCR) analizează astăzi, începând cu ora 12.00, contestația depusă de Sebastian Popescu, președintele Partidului Noua Românie și candidat la alegerile prezidențiale din 4 mai.

CCR urmează să valideze rezultatul primului tur

Popescu solicită anularea primului tur al alegerilor, invocând lipsa egalității de șanse între candidați și tratamentul discriminatoriu aplicat de mass-media și instituțiile implicate în procesul electoral.

CCR urmează să se pronunțe, în aceeași ședință, și asupra validării rezultatului primului tur.

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, Popescu a obținut 25.994 de voturi, reprezentând 0,28% din totalul exprimat.

Surse judiciare afirmă că, cel mai probabil, cererea de anulare a alegerilor va fi respinsă de magistraţi, fiind depusă în afara termenului legal. Într-o declarație acordată Agerpres, Sebastian Popescu a explicat că inițiativa sa are un rol mai degrabă simbolic decât practic.

„Este un mesaj de alarmă, nu o încercare reală de a anula alegerile. Nu există egalitate de șanse, așa cum a stabilit chiar Curtea anul trecut, când a anulat alegerile. Și în acest an, competiția a fost profund dezechilibrată”, a spus Popescu.

Acesta a acuzat mass-media, influencerii și institutele de sondare a opiniei publice că au împărțit candidații în „relevanți” și „irelevanți”, marginalizându-i pe cei considerați fără șanse.

„Eu și cel puțin alți șase candidați am fost practic inexistenți în spațiul public. Am fost catalogați irelevanți, iar publicul a fost manipulat să creadă că doar câțiva merită atenție. Nu este democrație, este o mascaradă”, a mai declarat candidatul PNR.

Popescu susține că demersul său nu este menit să provoace haos, ci să tragă un semnal de alarmă asupra unei campanii electorale pe care o consideră superficială și manipulativă, controlată de interese de culise.

„Totul e o manelizare excesivă a politicii, fără respect pentru funcția de președinte sau pentru alegători. Puterea e vânată de grupuri restrânse, iar cetățeanul a fost exclus complet din ecuație”, a adăugat el.