Pericol pentru Capitală! Un satelit rusesc scăpat de sub control ar putea lovi Bucureștiul

Publicat: 09 mai 2025, 08:27, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Pericol pentru Capitală! Un satelit rusesc scăpat de sub control ar putea lovi Bucureștiul
sursa foto: AZCentral

Pericol de proporții pentru Capitală, după ce s-a anunțat scăparea de sub control a satelitului sovietic Kosmos 482, după 50 de ani de derivă în spațiu. Acesta se apropie de reintrarea în atmosferă, existând riscul de a lovi orașe mari precum București, Londra sau Philadelphia.

Pericol în Capitală

După 50 de ani de derivă în spațiu, satelitul sovietic Kosmos 482 se apropie rapid de reintrarea în atmosfera Pământului. Acest modul de aterizare a fost conceput pentru a ajunge pe Venus. O defecțiune a motorului l-a lăsat blocat pe orbita Pământului, scrie Daily Mail.

Lansat inițial pe 31 martie 1972, de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, acest modul de aterizare are o masă de aproximativ 500 kg. În prezent, astronomii estimează că acesta ar putea reintra în atmosferă în termen de 14 ore. Asta ar însemna sâmbătă, în jurul orei 10.30, ar putea lovi Pământul.

Vezi și: Se sfârșește viața de pe Pământ? Dezvăluirea unui supercomputer de la NASA

Locuri de impact

Traiectoria exactă rămâne dificil de prezis, deoarece chiar și mici variații în orbită pot avea un impact semnificativ asupra punctului final de impact. Mark Langbroek, astronom, a folosit cele mai recente observații pentru a calcula posibilele locuri de impact.

Printre orașele aflate pe traiectoria potențială a satelitului se numără:

  • Londra;
  • Bruxelles;
  • Budapesta;
  • București;
  • Phoneix;
  • Philadelphia;
  • São Paulo;
  • Hiroshima;
  • Brisbane.

Cercetătorul a explicat, într-o postare de pe blogul său, care ar fi riscurile.

„Riscurile implicate nu sunt deosebit de mari, dar nu zero: cu o masă de puțin sub 500 kg și o dimensiune de 1 metru, riscurile sunt oarecum similare cu cele ale impactului unui meteorit”, scrie Langbroek.

Satelitul a fost proiectat inițial cu un sistem de parașute pentru aterizare. Cu toate acestea, există posibilitatea ca acesta se fi deteriorat în deceniile petrecute pe orbită. Asta înseamnă că nu va exista nimic care să încetinească căderea modulului în afară de frecarea atmosferică. Astfel, ne putem aștepta la o posibilă coliziune de mai mare impact.