Avizare tacită și birocrație redusă: Au intrat în vigoare noile reguli pentru autorizarea construcțiilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/muncitori-constructii-pexels-mikael-blomkvist-8961259.jpg)
A intrat în vigoare noul cadru legal care simplifică și grăbește procesul de autorizare a construcțiilor, introducând măsuri precum avizarea tacită, reducerea birocrației și sancționarea instituțiilor care întârzie nejustificat.
Noile reguli pentru construcţii, publicate în Monitorul Oficial
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că intră în vigoare măsurile de eficientizare și debirocratizare a construcțiilor, ordinul care definitivează cadrul legal fiind publicat deja în Monitorul Oficial.
„A fost publicat, în Monitorul Oficial al României, Ordinul de Ministru care definitivează cadrul normativ, prin care accelerăm procesele de elaborare și actualizare a planurilor de amenajarea teritoriului și a celor de urbanism, precum și de avizare și autorizare a lucrărilor de construcții, atât publice, cât și private”, a anunțat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, prin intermediul unui comunicat de presă.
Măsurile prevăzute vin în sprijinul investitorilor publici și privați și stabilește, ca noutate, avizarea tacită, în cazul în care o instituție nu răspunde la termen sau nu respinge cererea de aviz.
Ministrul a mai spus: „În termen de 10 zile de la data publicării acestei ordonanțe de urgență, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației adoptă, prin ordin, formularul privind declarația pe propria răspundere, prin care beneficiarul declară că nu a fost primită solicitarea de clarificare, completare sau modificare, nu a fost eliberat aviz cu sau fără condiții ori nu a fost eliberată adresa de respingere, după caz”.
În acest sens, au fost elaborate atât un model de declarație pe propria răspundere, pe care beneficiarul o depune la aprobarea documentațiilor de amenajarea teritoriului sau a celor de urbanism, în situația în care, pentru o serie de avize, invocă procedura acordării tacite a acestora, cât și un model de declarație similară, care se depune pentru obținerea autorizației de construire sau desființare.
Foarte important de ştiut este că pentru instituțiile publice care nu respectă noile reguli, sunt prevăzute sancțiuni. Totodată, respingerea nefondată a documentațiilor constituie contravenție și se sancționează de către Inspectoratul de Stat în Construcții, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării. De asemenea, documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând, astfel, coerență între solicitările formulate către beneficiar.
După cum este cunoscut, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 31/2025, adoptată la propunerea Ministerului Dezvoltării, se reduce timpul de avizare, se introduce avizarea simultană, eliminând avizarea în cascadă, nu se permite condiționarea avizării de emiterea altor avize, construcțiile vor necesita un singur aviz pe domeniu, care nu expiră, și nu va mai fi nevoie de studii, documente sau avize care nu sunt necesare construcției și care reprezintă un exces birocratic.
„Statul trebuie să lucreze pentru cetățean și să elimine birocrația, inclusiv din domeniul construcțiilor, iar instituțiile publice trebuie să fie responsabilizate, astfel încât procesul de dezvoltare a României să fie unul accelerat și eficientizat”, a conchis Cseke Attila.