Computerul care poate sparge Bitcoin. Hackerii ar putea prelua rapid blockchain-ul
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-46.jpeg)
Progresele rapide în ceea ce privește calculul cuantic stârnesc îngrijorări în cazul securității tehnologiilor blockchain, precum Bitcoin. Blockchain se bazează pe protocoale criptografice pentru multe dintre subrutinele lor esențiale.
Cu un computer cuantic, poți prelua controlul asupra Bitcoin
Spre exemplu, Google a dezvăluit recent cipul său cuantic, Willow, cu 105 qubiți. Acesta a realizat un calcul în mai puțin de cinci minute. Vorbim despre un calcul care ar necesita foarte mult timp pentru un supercomputer, mai exact 10 septilioane de ani. Cipul a reaprins dezbaterile privind vulnerabilitatea criptomonedelor, susține Hashem Al-Ghaili, science communicator, într-o postare pe Instagram.
Un studiu realizat la Universitatea din Kent explică în mod clar riscurile pe care le prezintă calculatoarele cuantice pentru sistemul de criptare al Bitcoin. Experții transmit că un astfel de computer poate fi suficient de puternic pentru a sparge criptarea SHA-256 folosită de blockchain. În această situație, hackerii ar putea prelua controlul asupra Bitcoin.
„Dacă aș avea acum un computer cuantic de mari dimensiuni, aș putea, practic, să preiau controlul asupra întregului sistem Bitcoin… până mâine aș putea citi toate emailurile și accesa conturile de pe computerele oamenilor – și acesta este pur și simplu un fapt”, spune Carlos Perez-Delgado, lector senior la Universitatea din Kent.
Vezi și: Premieră în lume: țara în care legile nu mai ies din pix, ci… din inteligența artificială
Pregătirea pentru „viitorul cuantic”, esențială
Experții sunt de acord cu faptul că această amenințare nu este iminentă, fiind nevoie de milioane de qubiți pentru spargerea unui asemenea blockchain. Cu toate acestea, ei preferă să fie precauți, spunând că pregătirea pentru un viitor cuantic este foarte importantă.
Actualizarea sistemului de criptare al Bitcoin ar fi o sarcină uriașă din cauza naturii sale descentralizate, ceea ce ar putea duce la perioade semnificative de nefuncționare și pierderi. Chiar dacă momentul exact rămâne incert, puterea tot mai mare a calculului cuantic subliniază necesitatea unor măsuri proactive pentru protejarea criptomonedelor și a sistemelor de securitate cibernetică în general.