Poliția a drogat toți locuitorii unui oraș. Zeci de oameni au ajuns la spital

Publicat: 12 mai 2025, 14:29, de Alice Călin, în Internațional , ? cititori
Poliția a drogat toți locuitorii unui oraș. Zeci de oameni au ajuns la spital
Sursă foto: Samaa Web Desk / Sacii de cannabis arzând, așezați să formeze cuvântul LICE

Poliția a drogat, fără intenție, mii de persoane dintr-un oraș turcesc după ce a ars, în centrul orașului, peste 20 de tone de cannabis. Incidentul a avut loc în Lice, un oraș din provincia Diyarbakır, și a provocat o adevărată criză de sănătate publică. Locuitorii au început să acuze amețeli, greață și stări de confuzie, iar spitalele din zonă au fost luate cu asalt.

Poliția a drogat populația încercând să dea un exemplu traficanților

Potrivit publicației Samaa, autoritățile au incinerat, pe 18 aprilie, o cantitate uriașă de marijuana. Mai exact, ar fi fost vorba despre de 20 de tone, 766 de kilograme și 679 de grame de cannabis, adunată în urma operațiunilor antidrog din ultimii doi ani. Valoarea drogurilor depășește 10 miliarde de lire turcești, echivalentul a aproximativ 260 de milioane de dolari.

Polițiștii au decis să ardă drogurile în centrul orașului pentru a transmite un mesaj cât se poate de vizibil traficanților și consumatorilor de droguri. Sacii cu cannabis au fost așezați astfel încât să formeze cuvântul „LICE”, numele orașului, înainte de a le da foc.

Fumul gros s-a răspândit, însă, în tot orașul, afectând persoane de toate vârstele, inclusiv copiii.

„De zile întregi nu putem deschide geamurile. Copiii s-au îmbolnăvit, mergem tot timpul la spital”, a declarat un locuitor.

Simptomele raportate au inclus, pe lângă amețeli și greață, chiar și halucinații.

Critici dure față de gestul poliției

Atât locuitorii din zonă, cât și organizațiile nonguvernamentale și centrele sanitare au criticat acțiunea iresponsabilă a poliției. Aceștia au cerut ca distrugerea drogurilor să se facă doar în locuri specializate, cu filtre de protecție. Yahya Öğer, președintele Asociației Yeşil Yıldız, care se ocupă cu tratarea dependențelor, a declarat că incidentul este similar fumatului pasiv. Doar că, în acest caz, o cantitate foarte mare de substanțe a ajuns, foarte brusc, în aerul respirat de locuitori.

„Așa cum fumatul pasiv face rău celor din jur, arderea în aer liber a narcoticelor poate duce la intoxicații grave”, a explicat acesta.

Incidentul a deschis o discuție serioasă în Turcia despre modul în care sunt eliminate substanțele interzise și despre responsabilitatea autorităților față de sănătatea publică. Reacțiile nu s-au lăsat așteptate, mai ales că sute de oameni au ajuns la medic fără să fi consumat vreodată droguri.