Papa Leon cere eliberarea jurnaliștilor reținuți

Publicat: 12 mai 2025, 16:19, de Alice Călin, în Internațional , ? cititori
Papa Leon cere eliberarea jurnaliștilor reținuți
Sursa foto: Alberto Pizzoli - AFP via Getty Images / Papa Leon

Papa Leon a susținut luni, la Vatican, primul discurs adresat jurnaliștilor, la doar câteva zile după alegerea sa ca Suveran Pontif. Într-o sală plină de reporteri veniți din toate colțurile lumii, noul Papă a vorbit despre libertatea presei, responsabilitate și curaj. Acesta a cerut eliberarea jurnaliștilor reținuți în diverse țări pentru că au transmis adevărul.

Papa Leon condamnă tăcerea în fața abuzurilor

Noul Papă le-a cerut jurnaliștilor să evite exagerările și să nu fabrice materiale care ar putea cauza conflicte și diviziune în societate. În opinia sa, presa nu ar trebui să transforme fiecare relatare într-o luptă, ci să rămână neutră și ancorată în realitate. Papa Leon a subliniat importanța menținerii unui echilibrului  în relatări și a cerut jurnaliștilor să refuze alimentarea urii prin cuvinte și imagini.

Discursul a atins apoi problema jurnaliștilor aflați în închisorile din toată lumea. Papa a declarat că detenția acestora nu trebuie ignorată sau tratată ca o excepție.

„Suferința acestor jurnaliști închiși pune la încercare conștiința națiunilor și a comunității internaționale, chemându-ne pe toți să apărăm darul prețios al libertății de exprimare și al presei,” a spus Papa, citat de Reuters.

Potrivit organizațiilor internaționale pentru libertatea presei, peste 360 de jurnaliști erau în detenție la finalul anului trecut. Papa Leon a cerut ca vocile acestora să nu fie uitate. De asemenea, a făcut apel la state să-și asume responsabilitatea pentru respectarea libertății de exprimare.

Inteligența artificială și jurnalismul viitorului

Papa a vorbit și despre influența tot mai mare a tehnologiei și a avertizat asupra riscurilor asociate folosirii inteligenței artificiale în presă. Acesta consideră că tehnologia poate ajuta, dar nu ar trebui să înlocuiască gândirea critică și responsabilitatea umană. Conform noului Papă, presa nu poate fi transformată într-un flux automat de conținut, ci o formă de răspundere socială.

Leon al XIV-lea a fost ales în fruntea Vaticanului pe 8 mai, fiind primul suveran pontif american din istorie. A lucrat mulți ani în Peru, ca misionar, departe de lumina reflectoarelor. Nu este o figură cunoscută publicului larg. Însă alegerea sa de a vorbi despre drepturile jurnaliștilor chiar de la prima întâlnire cu presa arată o preocupare față de drepturile omului similară cu cea a Papei Francisc.