Noile teste ADN au dovedit nevinovăția unui bărbat după 38 de ani la închisoare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/la-inchisoare.jpg)
Un bărbat din Marea Britanie a fost declarat nevinovat după aproape patru decenii petrecute în spatele gratiilor. Peter Sullivan, acum în vârstă de 68 de ani, a fost eliberat după ce noile teste ADN au demonstrat că nu a comis crima pentru care fusese condamnat în 1987. Cazul său este considerat una dintre cele mai grave erori judiciare din istoria recentă a Regatului Unit, relatează Euronews.
Nevinovăția, stabilită prin teste ADN moderne
Sullivan fusese acuzat de uciderea Dianei Sindall, o femeie de 21 de ani, atacată și omorâtă în 1986, în timp ce se întorcea acasă de la un bar. El a fost condamnat la închisoare pe viață, dar a susținut mereu că este nevinovat.
Acum, grație tehnologiilor moderne de analiză genetică, noi probe ADN au arătat că Sullivan nu a fost implicat în crimă. Curtea de Apel din Londra i-a anulat condamnarea luni, iar poliția a redeschis ancheta pentru a-l identifica pe adevăratul autor.
Anchetatorii au testat deja peste 260 de bărbați din baza de date națională ADN, dar până acum nu a fost găsită nicio potrivire. Autoritățile au lansat un nou apel public pentru informații care ar putea duce la prinderea vinovatului.
Bărbatul își vrea viața înapoi
Într-o declarație transmisă prin avocatul său, Sullivan a spus că nu este nici furios, nici răzbunător.
„Vreau doar să mă întorc la cei dragi și să profit de ce a mai rămas din viața mea pe lumea asta.”
El a vorbit și despre pierderile suferite în cei aproape 40 de ani de detenție. Acesta a spus că nu vrea să minimizeze faptul că nedreptatea care i s-a făcut vine ca urmare a pierderii unei vieți. Referindu-se la tânăra de a cărei crimă a fost acuzat, acesta a declarat că știe ce înseamnă să ți se fure tinerețea, mobilitatea, vederea și auzul.
Totodată, Sullivan a transmis condoleanțe familiei victimei.
„Îmi pare sincer rău pentru durerea suferită. Sper ca, într-o zi, să se facă dreptate pentru această crimă îngrozitoare, iar ei să găsească liniște.”, a mai spus acesta.
Cazul său fusese reanalizat pentru prima dată în 2008 de către Comisia pentru Revizuirea Cazurilor Penale (CCRC). Aceasta a decis atunci că testele ADN disponibile nu ar fi oferit rezultate concludente. Totuși, CCRC a recunoscut acum că ar fi putut încerca și alte metode la momentul respectiv, chiar dacă nu se poate ști sigur dacă acestea ar fi dus la același rezultat.
Organizația a declarat că își va îmbunătăți capabilitățile criminalistice, astfel încât să nu mai repete greșelile comise în acest caz.