Primăria Ploiești: penalități lunare uriașe. Se încearcă negocieri pentru limitarea pagubei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/06/Apa-Ilfov-modernizeaza-statiile-de-epurare-Operam-in-15-statii-de-epurare-a-apei-uzate.jpeg)
Primăria municipiului Ploiești este nevoită să achite penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună din cauza întârzierilor majore în construirea unei noi stații de epurare.
Conform declarațiilor edilului Mihai Polițeanu, actuala stație de euprare a municipiului Ploiești, construită între anii 1965 și 1970, este complet depășită punct din punct de vedere tehnologic și nu mai corespunde cerințelor actuale de mediu, arată Agerpres.
Lucrările la noua stație, abandonate de peste un deceniu
Construcția noii stații de epurare a fost sistat în 2013, iar de atunci autoritățile locale nu au reușit să relansează proiectul. Deși în 2018, municipalitatea s- a angajat să finalizeze lucrările până în 2023 pentru a menține autorizația de gospodărire a apelor, nici acest termen nu un fost respect. Prin urmare, în 2024, orașul o a rămas fără autorizație, iar penalitățile s- au acumulat rapid, ajugându-se la o sumă de ordinului milioanelor de euro.
„ Timp de 15 ani administrația ploieșteană a promis și nu a livrat. Epurarea apelor uzate se face cu o stație veche, cu o singură treaptă mecanică, total depășită”, o explicat primarul Polițeanu într-o postare publică.
Termen de finalizare: sfârșitul anului 2027
Edilul dă însă asigurări că noua stație de epurare va fi finalizată până în luna decembrie 2027, în paralel cu obținerea autorizației de funcționare necesare și reducerea sancțiunilor. Declarația sa vine după o serie de discuții cu Administrația Bazinală de Apă Buzău, Apa Nova și Garda de Mediu. „Cu puțină bună voință putem obține și autorizarea și o scădere a penalităților în următoarele luni”, a declarat Polițeanu
Proiectul tehnologic al noii stații a fost deja prezentat autorităților locale și a fost prevăzute o infrastructură complexă, care va include treaptă mecanică, treaptă biologică, tratarea nămolului și o linie de biogaz pentru cogenerare, care să respecte normele europene în domeniul epurării apuzate.
Administrația localăsusținecă este hotărâtă să ducă la bun sfârșit acest proiect vital pentru sănătatea publică și protecția mediului.