„Nici Berlinul, nici Parisul, nici Bruxellesul, nici Londra nu vor pace în Ucraina”, a declarat Lavrov, respingând imediat propunerea de încetare a ostilităților propusă de Ucraina, Statele Unite și Europa. Potrivit acestuia, armistițiul este necesar pentru a pregăti Ucraina pentru continuarea ostilităților.

În același timp, Lavrov a făcut referire la „poziția” Moscovei de anul trecut privind neîncheierea unui armistițiu temporar și, prin urmare, împiedicarea Ucrainei să „sporească” stocurile proprii de arme.

În același timp, respingerea categorică a unui armistițiu nu l-a împiedicat pe Lavrov să acuze Occidentul că se „grăbește” la confruntarea cu Rusia. Singurul pe care ministrul rus de externe l-a lăudat a fost Trump. Lavrov a numit haosul provocat de noul președinte în politica internă și externă a SUA o „revenire la normalitate”. El s-a arătat, de asemenea, încântat de faptul că, sub Trump, discuțiile cu Rusia s-au reluat.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând pentru TASS propunerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a purta discuții directe cu Putin în Turcia, a declarat că dictatorul rus nu intenționează să viziteze Istanbulul în viitorul apropiat. Potrivit lui Peskov, Putin a stabilit sarcina și poziția de negociere a delegației trimise în Turcia și va aștepta acum rapoarte de la aceștia.

Negocierile din Turcia

Săptămâna trecută, Volodimir Zelenski l-a convocat pe Putin pentru discuții față în față în Turcia, pe 15 mai. Cu o zi înainte, s-a aflat că, pe lângă Zelenski însuși, urmau să călătorească la Ankara șeful Biroului Prezidențial, Andriy Yermak, ministrul Apărării, Rustem Umerov , consilierul diplomatic al lui Zelenski, Igor Jovkva, și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Andriy Sybiga. Adică, delegația cea mai reprezentativă.

Cu toate acestea, din partea rusă, delegația s-a dovedit a fi o farsă completă. Nu numai Putin, care ia de unul singur toate deciziile importante în Federația Rusă, nu a participat la negocieri, ci nici măcar principalii săi subordonați. Delegația nu a inclus niciun ministru, ci doar adjuncții acestora și diverși consultanți. Analiștii notează că delegația trimisă de Putin nu poate lua nicio decizie .