Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ

Publicat: 17 mai 2025, 13:30, de Alice Călin, în Mediu , ? cititori
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ
Sursa foto: NASA/SDO - Furtună Solară

Cea mai puternică furtună solară din 2025 ar putea lovi Pământul în următoarele zile, potrivit experților citați de LiveScience. În ultimele 48 de ore, Soarele a emis mai multe erupții de intensitate ridicată, dintre care una a fost însoțită de o explozie puternică de plasmă. Aceste radiații s-ar putea îndrepta spre planeta noastră.

Erupțiile solare au provocat deja întreruperi la nivel global

Activitatea solară intensă din ultimul timp a dus deja la perturbarea semnalului radio în diverse regiuni de pe glob. Au fost afectate mai multe zone din America, Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Aceste probleme au apărut după ce valuri de radiații, în special raze X și ultraviolete, au afectat straturile superioare ale atmosferei, blocând semnalele utilizate pentru comunicațiile pe distanțe lungi.

Potrivit agenției americane NOAA, există un risc crescut ca noi perturbații să apară în perioada următoare.

Regiunea cea mai activă a Soarelui se îndreaptă spre Pământ

Una dintre cele mai puternice erupții solare din ultimul timp a fost însoțită de un nor de particule. Acest nor este ceea ce specialiștii numesc “ejecție de masă coronală”. Practic, este o explozie uriașă pe suprafața Soarelui, care aruncă în spațiu miliarde de tone de fragmente de plasmă solară.

Până acum planeta Marte s-a aflat pe traiectoria acestor valuri de particule și radiații. Însă regiunea de pe Soare care a provocat aceste fenomene se deplasează spre Pământ.

O astfel de explozie solară ar putea avea un impact semnificativ. Ar putea da naștere unor furtuni geomagnetice ce ar afecta rețelele electrice, comunicațiile prin satelit și sistemele de navigație.

Furtunile solare sunt fenomene naturale produse de activitatea magnetică a Soarelui. În funcție de intensitate și direcție, ele pot cauza aurore spectaculoase la latitudini neobișnuite. Însă pot avea și efecte negative, precum blocaje în comunicații, erori de GPS și, în cazuri rare, pene de curent.

Potrivit specialiștilor, aceasta este cea mai mare furtună solară observată în acest an și va fi atent monitorizată de agențiile spațiale din întreaga lume.