O celebră companie americană, furnizor CIA, şi-a vândut lingourile de aur în 2023. A ratat profituri de 50 de milioane de dolari

Publicat: 18 mai 2025, 20:57, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
O celebră companie americană, furnizor CIA, şi-a vândut lingourile de aur în 2023. A ratat profituri de 50 de milioane de dolari
O celebră companie americană, furnizor CIA, şi-a vândut lingourile de aur în 2023. A ratat profituri de 50 de milioane de dolari

Palantir Technologies, celebra companie americană specializată în analiză de date și inteligență artificială, „copilul răsfăţat” al Wall Street-ului şi furnizorul preferat de tehnologie pentru serviciile secrete americane, nu a dovedit prea multă inspiraţie în privinţa investiţiilor în aur, al cărui preţ a explodat în ultimii 2 ani, într-un context geopolitic şi economic plin de provocări şi incertitudini.

În pandemie, Palantir a cumpărat aur pentru a se proteja de inflaţia în creştere. L-a vândut în 2023, cu un profit nesemnificativ, înainte ca preţul metalului galben să explodeze

În anul 2021, Palantir a cumparat aur de 50 milioane USD, ca hedging (strategie de investiţii care presupune reducerea riscurilor financiare) împotriva inflatiei, care creştea puternic în pandemie.

Lingourile de aur achiziţionate de Palantir au fost vândute în 2023, pentru un profit de numai 400.000 dolari.

Ţinând cont de evoluţia preţului unciei de aur pe piaţa internaţională, valoarea investiţiei s-ar fi dublat paână în 2025, ceea ce înseamnă că Palantir a ratat profituri de 50 de milioane de dolari.

Palantir și-a luat adio de la metalul prețios

Potrivit CNBC, în august 2021, furnizorul de software de analiză a datelor Palantir a cumpărat lingouri de aur de 100 de uncii, în valoare de peste 50 de milioane de dolari. Mai puțin de doi ani mai târziu, Palantir și-a luat adio de la metalul prețios.

În raportul său financiar pe primul trimestru din 2023, compania anunţa că și-a vândut toate lingourile de aur pentru încasări totale de 51,1 milioane de dolari. Compania însăşi a precizat că vânzarea a dus la „un câștig realizat nesemnificativ”, în raportul de activitate.

La momentul investiției Palantir în aur, piața se afla într-o situație mult diferită. Acțiunile se aflau la câteva luni distanță de maxim, criptomonedele erau în creștere, iar ratele dobânzilor erau aproape de zero.

Alte companii din domeniul tehnologiei injectau lichidități în investiții în acțiuni și chiar în bitcoin, însă Palantir a ales o cale mai conservatoare pentru a proteja o parte din lichiditățile sale suplimentare.

La momentul respectiv, Palantir nu a spus de ce a cumpărat aur, menționând doar că lingourile erau „situate în nord-estul Statelor Unite” și că societatea ar putea intra în posesia fizică a lingourilor de aur depozitate „în orice moment, cu un preaviz rezonabil”.

Compania nu a dat nicio explicație cu privire la motivul vânzării.

Ca acoperire împotriva inflației, Palantir a făcut un pariu inteligent.

Prețurile la alimente și energie, care erau deja în creștere la jumătatea anului 2021, au crescut vertiginos până la jumătatea anului 2022, indicele anual al prețurilor de consum atingând 9,1% în iunie.

Palantir și legăturile cu CIA: tehnologie, securitate și controverse

Palantir Technologies a fost fondată în 2003 cu scopul de a sprijini agențiile de securitate în procesarea volumelor uriașe de informații. O parte semnificativă din succesul său inițial se datorează unei investiții de la In-Q-Tel, fondul de capital de risc al CIA, creat pentru a accelera adoptarea tehnologiilor inovatoare în domeniul informațiilor.

De-a lungul anilor, Palantir a devenit un furnizor important pentru numeroase instituții guvernamentale americane, printre care CIA, FBI, Departamentul Apărării și NSA. Soluțiile sale sunt folosite pentru analizarea datelor complexe în scopuri de securitate națională, combaterea terorismului, dar și în domenii civile, precum sănătate sau infrastructură.

Criticii atrag însă atenția asupra implicațiilor privind protecția datelor personale și supravegherea în masă, considerând că relațiile strânse cu agențiile de informații ridică semne de întrebare în privința transparenței și a controlului democratic.

Cu toate acestea, reprezentanții Palantir subliniază că activitatea companiei se desfășoară în cadrul legal și că tehnologia dezvoltată este menită să sprijine autoritățile în misiuni esențiale de protejare a securității publice.

Aplicații în sectorul militar și guvernamental 

Software-ul şi aplicaţiile Palantir sunt folosite pentru planificare militară și analiză de teren, ajutănd armata SUA să integreze date de pe teren (dronă, satelit, rapoarte umane) pentru a crea o imagine completă a câmpului de luptă.

De asemenea, aplicaţiile Palantir sunt utilizate pentru a descoperi rețele teroriste prin corelarea datelor din baze diverse (telecomunicații, finanțe, imigrare), ajutând agenții precum FBI, NSA sau CIA să identifice suspecți pe baza modelelor de comportament.