Investitorii anticipează că românii vor sărbători o perioadă. Acţiunile unui mare producător de vin, evoluţie demidulce la Bursă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/wine-6081516_1280.jpg)
Investitorii pe piaţa de capital anticipează că românii vor sărbători o perioadă după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi finalizarea unui ciclu electoral cu multe emoţii, tensiuni, incertitudini şi surprize. Acţiunile producătorului de vin Purcari, listat şi inclus în structura indicelui principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), înregistrau o creştere de 5,6% în prima oră a sesiunii bursiere de luni, chiar dacă recent a raportat o scădere a profitului trimestrial cu 17%.
Evoluţie demidulce a producătorului basarabean de vin. Profitul a scăzut, acţiunile cresc
Acţiunile au deschis la un preţ de 14,4 lei şi au urcat până la un maxim de 15 lei în prima oră de la debutul şedinţei de luni de la BVB.
Purcari a înregistrat 35 de tranzacţii în intervalul menţionat.
Grupul Purcari Wineries, jucător important în producţia de vin din Europa de Est, a anunțat în urmă cu câteva zile rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2025, care arată o creştere a veniturilor grupului la 91,1 milioane lei în T1 2025, plus 12% față de T1 2024.
Profitul net a scăzut cu 17%, ajungând la 9 milioane lei, faţă de 10,84 milioane lei în T1 2024.
„Suntem mulțumiți de performanța noastră în primul trimestru, cu atât mai mult cu cât aceasta a fost realizată într-un context economic volatil”, a afirmat Alexandru Filip, director General Purcari Wineries, în raportul transmis Bursei.
Purcari pe piaţa românească
Purcari Wineries a demonstrat un succes remarcabil pe piața din România în ultimii 10 ani. De la o prezență modestă în 2011, compania a obținut în 2023 a doua cea mai mare cotă de piață din România în funcție de venituri (estimări proprii) și este în continuă expansiune pentru a deveni un producător regional relevant.
Din 2014, compania a raportat rezultate financiare solide, cu o valoare medie a ROE de 21,2% și o marjă a profitului net de 15,7%.
Cu toate acestea, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, evaluarea companiei a scăzut considerabil. Chiar dacă a revenit parțial pe trend crescător, rămâne în continuare sub nivelurile istorice și media pe sector, potrivit brokerilor.
Chiar dacă geografic se află în proximitatea războiului, analiştii de la BRK Financial Group nu consideră că ar putea avea un impact asupra activității operaționale a companiei în viitorul apropiat, luând în considerare realitățile geopolitice.
Disclaimer: Acest articol nu constituie o recomandare de investiţie. Investițiile în diverse instrumente financiare implică întotdeauna riscul de pierdere a capitalului. Previziunile sau performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare. Este esențial să vă faceți propria analiză înainte de a face orice investiție.