Ce răspunde Ilie Bolojan la întrebarea dacă ar accepta funcţia de premier

Publicat: 21 mai 2025, 16:35, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Ce răspunde Ilie Bolojan la întrebarea dacă ar accepta funcţia de premier
Sursă foto: Facebook / Ilie Bolojan

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a fost întrebat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Palatul Cotroceni, dacă ar accepta să preia funcţia de premier al României.

Ilie Bolojan: „Ca să fii premier ai nevoie de majoritate, autoritate“

Ilie Bolojan a evitat să dea un răspuns direct şi a cerut răbdare pentru desfăşurarea consultărilor dintre partide şi preşedintele nou-ales, Nicuşor Dan.

„În perioada următoare, domnul președinte Nicușor Dan va avea consultări cu partidele și în urma lor se va face o propunere. Probabil că va dura câteva zile”, a spus el.

El a revenit, la insistenţa reprezentanţilor mass-media.

„Ca să fii premier ai nevoie de majoritate, autoritate. Nici un premier nu va putea fi performant dacă nu are cei mai buni miniștri și echipe de profesioniști”, a mai spus Ilie Bolojan.

Preşedintele interimar a vorbit şi despre priorităţile pe care viitorul guvern le are.

„Împreună cu colegii din conducerea PNL, cred că avem obligația față de stabilitatea țării, să participăm la discuții pentru a susține formarea unui nou guvern care să acționeze urgent pentru evitarea degradării ratingului de țară, scăderea deficitului, modernizarea statului”, a spus Bolojan.

„E cert că instabilitatea economică și criza bugetară sunt o posibilă amenințare. Toate turbulențele internaționale sunt amenințări, complicații”, a mai declarat liberalul.

Ilie Bolojan  susținut miercuri o conferință de bilanț, la finalul mandatului său interimar. El a vorbit despre contextul politic și internațional dificil în care și-a început activitatea, subliniind lipsa legitimității electorale și provocările legate de războiul din Ucraina, tensiunile SUA-UE și campania electorală internă.

Bolojan a explicat că principalele sale obiective au vizat consolidarea imaginii României ca stat predictibil, ancorat ferm în UE și NATO. A pus accent pe politica externă, apărare, stabilitate politică internă și organizarea corectă a alegerilor prezidențiale. A mulțumit Guvernului și fostului premier Marcel Ciolacu pentru cooperare, într-un context marcat de deficit bugetar și riscuri de instabilitate.