Ilie Bolojan, despre reducerea parlamentarilor la 300: Toate măsurile trebuie votate de o coalției
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/495799633_1224826682335370_6956871767344780143_n.jpg)
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis miercuri un mesaj ferm în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Cotroceni, unde a prezentat bilanțul celor 100 de zile de mandat. Printre temele abordate, una a atras în mod special atenția: reducerea numărului de parlamentari la 300 – o promisiune veche, dar sensibilă politic.
Bolojan vine cu idei clare
Bolojan a subliniat că un astfel de proiect major nu poate fi anunțat sau impus unilateral de un partid politic, oricare ar fi acela. Potrivit acestuia, orice măsură care vizează reforme de profunzime, cu impact asupra încrederii cetățenilor, trebuie discutată și votată în cadrul unei coaliții largi. A subliniat că nu este „fair play” ca fiecare formațiune să vină la masa negocierilor cu „linii roșii” sau proiecte care pot bloca dialogul și compromite procesul de formare a unui guvern stabil.
Ilie Bolojan a indicat clar care ar trebui să fie pilonii acțiunii politice în perioada următoare: creșterea încasărilor bugetare, reducerea cheltuielilor statului, atragerea fondurilor europene și aplicarea unei descentralizări reale.
„Cred că toate măsurile care sunt luate pentru a crește încrederea oamenilor sunt un câștig. Ele trebuie să fie votate de o coaliție și nu ar fi fair play ca fiecare partid să vină să anunțe niște linii roșii, niște proiecte care pot bloca discuțiile. Cred că trebuie să ne axăm pe încasări, pe reducerea cheltuielilor, pe fonduri europene și descentralizare”, a spus Ilie Bolojan.
Guvern nou cât mai rapid: „Prelungirea interimatului este cel mai prost scenariu”
Ilie Bolojan a subliniat, de asemenea, urgența instalării unui nou guvern cu o majoritate clară în Parlament. A precizat că România are nevoie rapid de un executiv stabil, întrucât prelungirea perioadei de interimat guvernamental ar fi cel mai de nedorit scenariu.
Un guvern minoritar, a explicat el, are o capacitate redusă de acțiune și o responsabilitate limitată, ceea ce afectează negativ atât capacitatea de reformă, cât și încrederea investitorilor și piețelor externe.
În opinia președintelui interimar, chiar și un guvern format fără o majoritate „confortabilă” ar fi preferabil uneia care trenează în incertitudine. Stabilitatea, spune Bolojan, este un factor esențial pentru menținerea dobânzilor la împrumuturi într-o zonă acceptabilă și pentru atragerea investițiilor necesare dezvoltării.
„Consider că oricine este prim-ministru, dacă există o majoritate parlamentară și nu un guvern minoritar, este un avantaj pentru capacitatea de reformă și pentru încrederea în tara noastră.
Întrebat dacă are în vedere o candidatură pentru funcția de prim-ministru, Bolojan a evitat un răspuns direct. A spus că această decizie nu este una personală, ci se va lua în urma consultărilor cu președintele Nicușor Dan.