Draghi: În ultimul deceniu, capacitatea de creare a bogăției în Europa a scăzut cu 30%

Publicat: 25 mai 2025, 20:46, de Rona David, în Puterea Tv , ? cititori
Draghi: În ultimul deceniu, capacitatea de creare a bogăției în Europa a scăzut cu 30%

Invitat la Dialogurile Puterii, eurodeputatul francez Fabrice Leggeri, membru al partidului Rassemblement National (RN), fostul Front Național, a vorbit despre problemele cu care se confruntă, în prezent, Europa, de la economie până la ideologiile politice divergente.

Fabrice Leggeri susține că există un act real de distrugere a economiei din Europa și a capacității europenilor de a produce bogăție subliniind faptul că Raportul Draghi a indicat recent că, în ultimul deceniu, capacitatea de creare a bogăției în Europa a scăzut cu 30% față de Statele Unite.

 

Ce au făcut bine Statele Unite? Unde a greșit Europa?

Ceea ce nu merge bine în Europa, este lipsa de inovație. Nu există suficientă inovație, nu există suficientă inovație economică. America atrage materia cenușie dar le oferă libertate, antreprenorilor și cercetătorilor prezenți în Statele Unite. 

Leggeri amintește de Pactul Verde European care reduce capacitatea Europei de a produce mai mult din cauza standardelor, uneori, nejustificate.

Și în Europa există din ce în ce mai multe standarde, există toată această ideologie a declinului economic, pentru că Pactul Verde European are consecințe în ceea ce privește declinul. Voi lua un exemplu, agricultura. Pesticide, dar, în general, declinul este planificat. Și avem un program numit De la fermă la furculiță, care duce la o scădere de 20%. Asta înseamnă că europenii nu vor mai putea să-și producă propria hrană respectând criteriile de mediu, dar care sunt și criterii pentru reîmpădurire, criterii pentru a recrea pădurile acolo unde avem câmpuri. Există această problemă, ceea ce duce, dacă continuăm așa, la dispariția fermierilor din Europa, în orice caz, la mari dificultăți economice pentru fermieri.

Securitatea alimentară în pericol!

Eurodeputatul RN afirmă că problema o reprezintă, mai degrabă, ideologia de a spune că trebuie să reducem suprafața terenurilor agricole ceea ce va duce la expunerea la un risc considerabil al securității alimentare.

Nu este vorba doar de problema utilizării pesticidelor sau a interdicțiilor acestora. Este vorba și despre programare. Asta este ceea ce programează Comisia Europeană, reducerea capacității de producție, reducerea suprafeței terenurilor agricole din Europa.

Consecința finală este o problemă a suveranității alimentare. Aceasta înseamnă că, la un moment dat, europenii riscă să fie nevoiți să depindă de alte țări din afara Europei pentru alimente. Este ceva foarte serios.

Agricultura nu este singur segment atins de politicile europene. Leggeri amintește și de industria auto și de interzicerea motoarelor termice, în viitor.

 În sectorul auto, Pactul Verde European și toată această politică ecologică interzic motorul cu ardere internă, până în 2035. Acesta este un dezastru pentru industria auto și nu cea mai bună alegere. Și nu avem capacitatea de a le produce în Europa în mod eficient.

Deci există Tesla, dar există și chinezii. Chinezii sunt capabili să producă mașini electrice la prețuri mult mai mici decât cele europene. Asta înseamnă că dacă interzicem motoarele termice și există doar mașini electrice chinezești la prețuri accesibile pentru cetățeni, exact industria auto a Europei va fi grav afectată.

Fabrice Leggeri vorbește și despre marile mărci auto germane care sunt îngrijorate și care au mari dificultăți.

Este consecința întregii acestei politici ecologiste, a întregului activism. La Mitingul Național, suntem de acord, desigur, să protejăm mediul înconjurător. Nu spunem că nu ar trebui să faci ceva. Dar spunem și că umanitatea are dreptul să trăiască.

Acum, există o ideologie printre anumite ONG-uri, care sunt tot ONG-uri plătite de Comisia Europeană și acesta este un scandal! Acești oameni ne spun că nu mai avem dreptul să existăm cu modul nostru de viață, așa că am văzut la ce duce asta pentru agricultură. Am văzut unde duce în cazul automobilelor. În cazul energiei este, iarăși, o altă absurditate.

Energia între nuclear și eolian

Franța era țara care avea cea mai mare cantitate de producție de electricitate ieftină și decarbonizată, afirmă eurodeputatul RN.

Deci nu vorbim despre o energie electrică produsă din cărbune sau gaze, ci despre energie nucleară. Și stânga, deci socialiștii, mai întâi cu François Hollande, apoi cu Macron, care este prieten cu Madame von der Leyen au ezitat, nu au luat o decizie. Macron a vrut să mulțumească stânga, a vrut să mulțumească ONG-urile, a vrut să-i mulțumească pe toți acei oameni din sistemul de la Bruxelles, care dezvoltă ideologia, că trebuie să eliminăm energia nucleară pentru că nu le place aceasta și că trebuie să punem turbine eoliene și panouri solare peste tot.