Operațiunea „fake news” la români: dezinformări cu mobilizare și retragerea americanilor

Publicat: 26 mai 2025, 06:24, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Operațiunea „fake news” la români: dezinformări cu mobilizare și retragerea americanilor

Internetul geme de „fake news” de-a dreptul de operetă: ba că s-a dat mobilizarea generală, ba că soldații americani își împachetează valizele și fug din România de frica… a cui, Doamne iartă-mă? Ministerul Apărării Naționale (MApN) a fost nevoit să intervină iar, cu aceeași răbdare a profesorului de dirigenție care explică, an de an, ce-i ăla Plugușorul și de ce nu trebuie confundat cu plugul de la țară.

Mobilizarea „generală”, o farsă cu iz de paranoia

Primul fals care a scăpat din laboratoarele de isterie a fost cel legat de „mobilizarea generală a bărbaților între 18 și 65 de ani”. Documente cu antet, ștampilă și toate zorzoanele au fost distribuite pe WhatsApp, Telegram și cine mai știe pe unde. Conținutul? O poveste de groază pentru pensionari și un motiv de glume proaste pentru tineri: „Atenție! Se mobilizează toți bărbații! Vor fi duși la instrucție și, dacă e cazul, la război!”.

Evident, MApN a explicat clar că totul e o făcătură de mahala: nimeni nu a dat nicio mobilizare, nimeni nu a chemat la vreo „înrolare de masă”. Dar până să ajungă reacția oficială, deja apăruseră glume cu „mămăliga luptătorului” și „vodka de instrucție” – semn că la români, umorul e mai rapid decât Armata.

Americanii, chipurile cu bagajele la ușă

Al doilea fals, și mai gustos în absurditatea lui, e despre „retragerea soldaților americani și a sistemului de la Deveselu”. Se spunea, cu o gravitate de pensionar care povestește despre „rușii care vin!”, că americanii au tras deja cortina și pleacă de la Deveselu. „Gata! Scutul e de carton, iar NATO se retrage în America!” – genul de poveste care prinde la cei care cred că dacă au văzut un tanc pe TikTok e clar că NATO ne-a părăsit.

MApN a respins, din nou, minciunile: soldații americani sunt la post, iar scutul antirachetă de la Deveselu funcționează la turație maximă, cu tot cu cafelele lungi de dimineață și ritualurile lor de briefing. Dar, la fel ca la „mobilizarea generală”, tăvălugul prostiei a prins viteză: s-au împărțit clipuri video vechi, s-au scos declarații din context și s-au servit la mic dejun „dovezi” care n-au existat niciodată.

Dezinformarea, sport național la cafele și pe TikTok

Ce e fascinant și deprimant deopotrivă e viteza cu care aceste „știri” ajung la oamenii obișnuiți. Într-o Românie care își ia pulsul de la ecranul telefonului, e de ajuns o poză cu un soldat într-o dubă ca să „confirmi” retragerea NATO. Sau un text cu ștampilă ca să „certifici” mobilizarea. Într-o lume normală, ai verifica la MApN sau la Ministerul de Externe. Dar la noi, verificarea e considerată „pierdere de timp”. Așa că se rostogolește bulgărele de prostie.

De ce? Și cui folosește?

La întrebarea „de ce apar asemenea aberații?”, răspunsul e simplu și cinic: pentru că funcționează. Fiecare clip distribuit e un like, o vizualizare, un motiv de panică și de agitație. În plus, propaganda rusească e expertă la asta: „să tulburi apele, să erodezi încrederea, să-i faci pe oameni să creadă că nimeni nu-i apără și că orice e posibil”.

E și un test de alfabetizare media, pe care prea mulți îl pică. Când vezi un document cu „stare de mobilizare” dar niciun ziar serios nu scrie despre asta, poate ar fi cazul să-ți pui întrebarea: „chiar o fi așa?”.

Puțină minte, multă cafea și zero panică

Adevărul? MApN n-a dat niciun ordin de mobilizare și nici americanii n-au părăsit țara. E doar alt episod din telenovela „fake news made in România” – un serial cu actori amatori dar cu audiență record.

Așa că, române, dacă citești chestii de-astea, nu intra în panică și nu-ți face bagajul de front. Verifică sursele, respiră adânc și dă share doar la ce merită. Până la urmă, cel mai mare scut al nostru nu e de la Deveselu, e în capul fiecăruia – se numește bun simț și spirit critic. Restul e doar comedie proastă pe internet.