Situație complicată la Combinatului din Galați. Scutiri la executare silită până în iulie, termen în dosarul procedurii, la toamnă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/IMG-20250526-WA0058.jpg)
Salvarea singurului mare combinat siderurgic din țară și implicit salvarea siderurgiei românești este o lungă serie situații complicate. După ce a fost evitată o avalanșă de executări silite a combinatului de către firmele furnizoare de materii prime și servicii prin intrarea companiei în procedura de concordat preventiv pentru suspendarea executărilor, au apărut complicații și în derularea procedurii.
Combinatul Siderurgic „Liberty” din Galați, fostul Sidex, este de 24 de ani o companie privată și faptul că a ajuns într-o situație dificilă, în pragul falimentului, este rezultatul contextului economic, al evoluțiilor de pe piața oțelului, al managementului companiei. Dar, chiar dacă după 1990 nu a mai realizat producția record din 1988, de 7,46 milioane de tone de oțel, combinatul este important pentru industria din România și ar trebui salvat. În ultimii ani a furnizat anual în economia națională 800.000 de tone de laminate și a exportat 1.4 milioane de tone.
În ultimii ani, combinatul a acumulat datorii de 4,7 miliarde de lei către sute firme furnizoare de materii prime, materiale și servicii Sunt firme la fel de importante pentru economia națională, care fac producție și au zeci sau sute de mii de angajați. Și aceste firme trebuie salvate din situațiile dificile cu care se confruntă, unele dintre ele chiar de la faliment.
După ce pe rolul Tribunalului Galați a apărut o avalanșă de procese în care firmele furnizoare cer insolvența, s-a conturat o ultimă șansă de salvare a combinatului, de evitare a executărilor silite și relansare a producției prin comenzi în valoare de 350 milioane de lei în producerea de oțeluri speciale pentru industria de apărare finanțarea fiind asigurată prin participarea României la programul de reînarmare a Europei, „ReArm Europe”.
În acest context, administrația a solicitat intrarea combinatului în procedura de concordat preventiv, care suspendă temporar executările silite și permite reorganizarea activității în baza unui plan de restructurare convenit cu creditorii.
Tribunalul Galați a aprobat cererea administrației, dar au apărut alte dileme, alte semne de întrebare, deoarece în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Galați următorul termen a fost stabilit în septembrie deși executările silite au fost suspendate numai până pe 5 iulie și astfel, din iulie, mulți creditori ar putea continua cererea de intrare în faliment a combinatului și e posibil ca unii să aibă succes.
O ultimă șansă de evitare a falimentului Combinatului din Galați, concordatul preventiv
Pe data de 5 martie, în dosarul nr 504/121/2025, Tribunalul Galați aproba intrarea companiei în concordat preventiv, numind doi administratori concordatari care să asiste administrația combinatului la întocmirea unui plan de restructurare și suspendând executările silite pentru o perioadă de 4 luni:
„Instanța: Admite cererea. În temeiul art. 23 alin. (5) raportat la art. 17 alin. (1) lit. a) şi art. 16 din Legea nr. 85/2014, deschide procedura de concordat preventiv faţă de debitoare. În temeiul art. 17 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 85/2014 numeşte administrator concordatar pe consorţiul format din Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL filiala Bucureşti. În temeiul art. 25 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, dispune suspendarea executărilor silite împotriva debitoarei pe o perioada de 4 luni”, se spune în decizia nr 35/05.03.2025 a Tribunalului Galați.
Administratorii concordatari, Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL, dar și administrația „Liberty”, aveau obligația ca până pe data de 5 mai să depună la dosar și să comunice și creditorilor, un „Plan de Restructurare” a combinatului.
„Planul de restructurare” a fost depus la dosar. L-au primit și creditorii. La un nou termen, pe 21 mai, instanța de la Secția a II-a Civilă a Tribunalului Galați a consemnat că a fost depus planul, dar și faptul că nu a fost depusă o cerere de omologare a acestuia.
Instanța a constatat că mai multe firme creditoare au depus la dosar înscrisuri prin care cer respingerea „Planului de restructurare”. Aceste documente au fost transmise administrației combinatului și celor de la Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL, pentru negocieri cu firmele respective.
„Constată că la dosarul cauzei au fost depuse o serie de înscrisuri reprezentând opţiuni de vot şi opoziţii cu privire la planul de restructurare, cereri de acces la dosarul electronic, note de şedinţe cu referire la respingerea cererii de omologare a planului. Prin raportare la prev. art. 26 şi urm. din Legea nr. 85/2014 înaintează debitoarei şi administratorului concordatar opţiunile de vot şi opoziţiile la planul de restructurare pentru a fi valorificate în procedura negocierii cu creditorii”, se spune în decizia Tribunalului Galați în dosarul 504/121/2025.
Ruletă rusească? Un nou termen în proces e pe 16 septembrie, dar executările silite sunt suspendate numai până pe 5 iulie
Tot pe 21 mai, instanța Tribunalului Galați a stabilit un nou termen pe data de 16 septembrie. O posibilă cauză a fixării unui termen în septembrie ar putea fi și vacanța judecătorească, între 1 iulie și 31 august. Dar conform „Regulamentului vacanței judecătorești”, nr 20/2023, „în perioada vacanţei judecătoreşti se judecă, în toate materiile, numai cauzele considerate urgente potrivit legii”.
Apar semne de întrebare în legătură cu faptul că a fost stabilit un termen în dosar pe 16 septembrie, dar concordatul preventiv se încheie pe 5 iulie în condițiile în care pe 5 martie Tribunalul Galați a aprobat suspendarea oricăror acțiuni de executare silită a combinatului „pe o perioadă de 4 luni”. Deci până pe 5 iulie.
Asta înseamnă că administrația „Liberty” și administratorii concordatari Euro Insol SPRL & Sierra Quadrant SPRL ar trebui ca până pe 5 iulie să negocieze cu firmele creditoare acorduri de plată eșalonată a datoriilor. Dar când vorbim de datorii în valoare miliarde de lei și de sute de firme creditoare pare o misiune imposibilă.
Deci este posibil ca după 5 iulie firmele creditoare care nu au ajuns la o înțelegere cu administrația „Liberty” să forțeze executarea silită și cererile de intrare în faliment a combinatului. Nu știm dacă se va întâmpla asta, dar nu-i exclus. În aceste condiții ce rost va mai avea termenul de judecată de pe 16 septembrie?
Ultima oră. Curtea de Apel Galați a respins recursurile a 9 firme creditoare care contestau suspendarea executării silite a combinatului
Avem și o decizie de ultimă oră în procesul concordatului „Liberty”. Marți, 26 mai, instanța de la Curtea de Apel Galați a judecat recursurile a 9 firme care în calitate de creditori ai combinatului „Liberty” au cerut respingerea aprobării intrării combinatului în procedura de concordat preventiv de către Tribunalul Galați. Practic, cele 9 firme cereau să nu fie suspendate executările silite până pe 5 iulie.
„Instanța (…) respinge apelurile formulate de Abzac România SRL, Westline Expediţie SRL, Frigorex SRL, SAS BLD FRANCE, Exe Group SRL, Electrosistem SRL, Industrial Fluid SRL şi Termaexim SA , ca fiind formulate de persoane fără calitate procesuală activă. Definitivă”, se spune în decizia nr 129/26.05.2025 a Curții de Apel Galați.
În condițiile respingerii recursurilor, cauza se va judeca numai pe fond, în dosarul derulării procedurii de concordat aflat pe rolul Tribunalului Galați. Cu termen pe 16 septembrie, la două luni și jumătate de la încheierea termenului de suspendare a executărilor silite.