Asteroidul (524471) 2002 JW15, monitorizat de Observatorul Astronomic Galaţi

Publicat: 26 mai 2025, 23:34, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Asteroidul (524471) 2002 JW15, monitorizat de Observatorul Astronomic Galaţi

O nouă performanță se adaugă la cele realizate până acum de tinerii pasionați de astronomie de la Observatorul din Galați, care au monitorizat  trecerea prin apropierea Pământului a asteroidului (524471) 2002 JW15 și au transmis datele la „Minor Planet Center”, autoritatea mondială în domeniul corpurilor mici din Sistemul Solar.

O echipă de la Observatorul Astronomic care funcționează în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați a observat zilele trecute trecerea prin apropierea Pământului a asteroidului (524471) 2002 JW15.

Asteroidul a trecut la o distanţă de aproximativ 17,4 milioane de kilometri de Pământ, cu o viteză relativă de 8,07 km/s.

Pentru comparaţie, distanţa medie de la Pământ la Lună este de aproximativ 384.400 km, aşadar, asteroidul a trecut la o distanță de peste 45 de ori mai departe decât aceea la care se află Luna, dar totuşi a fost suficient de aproape pentru a fi atent monitorizat.

Nu a fost doar o simplă observare a evoluției asteroidului. Au fost realizate observaţii astrometrice precise, care au permis determinarea poziţiei asteroidului în mai multe momente. Aceste date au fost transmise către „Minor Planet Center”, care este autoritatea mondială în domeniul corpurilor mici din Sistemul Solar.

„Asteroidul (524471) 2002 JW15 face parte din clasa NEAs (Near-Earth Asteroids – asteroizi apropiaţi de Pământ) şi are un diametru estimat între 150 şi 490 de metri, suficient cât să atragă interesul astronomilor din întreaga lume. 

Nu este considerat periculos pentru Pământ dar astfel de observaţii contribuie la mai buna înţelegere a traiectoriei acestor corpuri şi la evaluarea riscurilor potenţiale pentru viitor”, ne-a declarat Florin Matei, purtătorul de cuvânt Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi.

În imaginea realizată la Observatorul Astronomic din Galaţi, asteroidul (524471) 2002 JW15 este marcat cu două linii galbene, pentru a evidenţia poziţia sa printre stelele de fundal.

Astronomii din Galați, specializați în descoperirea stelelor variabile și „vânătoarea de asteroizi”

Observatorul de la Galați este singurul pentru public din România prevăzut cu acoperiş tractabil şi cu un telescop principal cu sistem optic Ritchey – Chretien cu diametrul de 400 mm, pus pe o montură ecuatorială ASA Direct Drive DDM 85.

Din camera de control a telescopului, cu ajutorul unui calculator se comandă montura telescopului, camera Mintron pentru video–astronomie şi camera CCD pentru observaţii şi astrofotografie.

Membrii Astroclubului „Călin Popovici”, care funcționează din 2005 pe lângă Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Științele Naturii din Galați s-au remarcat de-a lungul anilor prin mai multe performanțe, cele mai importante fiind descoperirea a aproximativ douăzeci de stele variabile.

În toamna anului trecut, pasionații de astronomie din Galați au participat la Proiectul Internațional „Asteroid Search Campaign”, o „vânătoare de asteroizi” care s-a desfășurat sub patronajul „International Astronomical Search Collaboration” (IASC), organizație din cadrul „National Aeronautics and Space Administration” (NASA), Administrația Națională Aeronautică și Spațială din Statele Unite.