Inundațiile au devenit periculoase. ISU a început evacuările (Video)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Captura-ecran-280.jpg)
Mai multe râuri din estul țării au început să iasă din matcă în urma ploilor abundente din ultimele zile. Situația a devenit deja suficient de gravă ca să facă necesare evacuări în unele localități.
În județul Covasna, în două localități, salvatorii ISU au trecut la evacuări. În localitatea Lunca Mărcușului (com. Dobârlău) s-a dispus evacuarea preventivă a 90 de persoane, din 45 de case, ca urmare a riscului de inundații locale. Persoanele au fost relocate la sala de sport din localitatea Dobârlău sau la rude. Intervenția este în desfășurare, fiind mobilizate echipaje din cadrul ISU Covasna și autoritățile locale.
În localitatea Băcel, din comuna Chichiș s-a decis evacuarea preventivă a 30 de case, fiind vizate aproximativ 50 de persoane. O parte dintre acestea au fost relocate în sala de sport din localitatea Dobârlău, iar celelalte au fost găzduite de rude.
În județul Brașov, în localitatea Paltin, un râu a ieșit din albie și a inundat zece curți.
În județul Prahova, localitatea Trenu, o alunecare de teren a afectat o curte. Două persoane au fost evacuate.
În județul Bacău, în localitatea Mărgineni, două persoane au fost evacuate dintr-o locuință inundată.
Și oile au avut nevoie de salvatori
De o operațiune mai puțin obișnuită au avut parte salvatorii ISU Iași. Ei au fost chemați să intervină pentru salvarea unei turme de oi, izolată, cu tot cu cioban, pe vârful unui deal.
„În cursul acestei dimineţi, un apel la numărul unic de urgenţă 112 a semnalat faptul că un cioban, împreună cu aproximativ 400 de oi, a rămas izolat pe un deal situat la limita dintre comunele Lungani şi Brăeşti, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Pentru gestionarea situaţiei, la faţa locului a fost mobilizat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Frumos cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă (AMOP Duster) şi trei subofiţeri. Un al doilea echipaj, format dintr-un ofiţer şi doi subofiţeri, s-a deplasat cu o autospecială AMOP şi un vehicul utilitar de teren (UTV). Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lungani monitorizează zona şi sprijină acţiunea de salvare”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.
Ajunse la locul intervenţiei, echipajele au constatat că ciobanul se află pe un vârf de deal, alături de turma sa, într-o zonă expusă vântului şi ploii.
„Animalele, recent tunse, prezintă semne de hipotermie din cauza temperaturilor scăzute, iar cinci dintre ele au fost găsite decedate. În urma evaluării situaţiei din teren, s-a stabilit că o parte din efectivul de animale va rămâne provizoriu la stână, unde vor fi luate măsuri de protejare împotriva vremii nefavorabile, iar restul turmei va fi mutat la un saivan situat într-o zonă împădurită, unde există condiţii mai bune de adăpost”, a mai precizat Georgică Onofreiasa.