Stop băuturilor cu îndulcitori! Cresc riscul de accident vascular și deces prematur
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/indulcitor1.jpg)
Potrivit unui studiu recent, un îndulcitor popular utilizat în barele proteice și băuturile energizante fără zahăr ar putea crește riscul de accident vascular cerebral.
Cercetătorii de la Universitatea din Colorado, Boulder, au expus celule umane din creier la eritritol în cantități care, potrivit lor, reflectă conținutul unei băuturi răcoritoare dietetice. Celulele au prezentat modificări îngrijorătoare în câteva ore, inclusiv o scădere a cantității de proteine care distrug cheagurile, esențiale pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
„Oamenii ar trebui să fie conștienți de cantitatea de eritritol pe care o consumă zilnic”
„Deși eritritolul este utilizat pe scară largă în produsele fără zahăr comercializate ca alternative mai sănătoase, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul său asupra sănătății vasculare. În general, oamenii ar trebui să fie conștienți de cantitatea de eritritol pe care o consumă zilnic”, a declarat Auburn Berry, un student absolvent care a condus cercetarea.
Acest tip de îndulcitor se găsește și în bare proteice
Acest lucru survine pe fondul unei creșteri misterioase a accidentelor vasculare cerebrale la tineri, care au crescut cu aproape 15% în rândul persoanelor sub 45 de ani din 2011, potrivit datelor CDC. Acest îndulcitor nu se găsește doar în băuturi, ci și în bare proteice și în îndulcitorul truvia, care este adesea adăugat în cafea ca înlocuitor al zahărului.
Deși noul studiu a fost de mică amploare și a utilizat celule izolate, acesta se adaugă la dovezile tot mai numeroase care ridică îngrijorări cu privire la îndulcitorul respectiv.
Îndulcitorul poate duce și la deces prematur
Un studiu realizat în 2023 de Cleveland Clinic, care a urmărit 4.000 de persoane, a constatat că cei care consumă eritritol sunt mai predispuși la infarct, accident vascular cerebral sau deces prematur. Noul studiu a fost publicat în revista Journal of Apllied Physiology.
Un alt îndulcitor cu conținut redus caloric, prezent în untul de arahide crește riscul apariției afecțiunilor mortale
Anul trecut, un alt studiu a arătat faptul că un îndulcitor cu conținut caloric redus, prezent în untul de arahide și în sute de alte gustări, poate crește riscul apariției unor afecțiuni mortale. Este vorba de xilitol, considerat multă vreme un îndulcitor „natural” și ”sănătos”, pentru că se găsește în fructe și legume.
Cercetătorii de la Cleveland Clinic din Ohio au descoperit, grație unui studiu realizat pe 3.000 de adulți cu vârsta de aproximativ 65 de ani, că cei care au consumat cel mai mult xilitol au o probabilitate de aproape două ori mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral în următorii trei ani.