Nopțile caniculare măresc riscul de accident vascular cerebral

Publicat: 27 mai 2024, 06:04, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Nopțile caniculare măresc riscul de accident vascular cerebral
nopți caniculare accident vascular cerebral studiu

Potrivit unui recent studiu, temperatura ridicată în timpul nopții mărește riscul de accident vascular cerebral, în special în cazul persoanelor vârstnice și al femeilor.

Studiul a fost publicat în revista Neuroscience.

Avertismentul autorilor acestui studiu apare pe fondul încălzirii globale și al apropierii sezonului canicular, cu nopți sufocante.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat date colectate – într-un interval de 15 ani –  de la Spitalul Universitar din Augsburg (Germania). Am vrut să înțelegem în ce măsură temperaturile ridicate înregistrate în timpul nopții constituie un risc pentru sănătate”, a explicat dr. Alexandra Schneider. Ea, împreună cu colegii, a observat un risc crescut cu 7% de accident vascular cerebral, după nopțile tropicale.

În același timp, cercetătorii participanți la acest studiu au reușit să demonstreze că riscul de accident vascular cerebral, asociat cu temperaturile ridicate nocturne, a crescut considerabil între  anii 2013 și 2020 față de 2006-2012. Este un fenomen legat de schimbările climatice, însoțite de numeroase evenimente meteorologice extreme.

Autorii studiului subliniază că este necesară o strategie de prevenție pentru a atenua impactul creșterii temperaturilor. ”Cu cât aceste măsuri preventive sunt implementate mai repede cu atât mai bine”, spune dr. Alexandra Schneider. De asemenea, rezultatele acestui studiu sunt importante pentru spitale de a se pregăti pentru o evenutală creștere a frecvenței accidentelor vasculare cerebrale odată cu venirea sezonului canicular.

Dacă este suspectat un accident vascular cerebral, acționează rapid  –  F.A.S.T. și aplică următorul test:

F – Face (Fața) – Atenție dacă observi că fața e asimetrică sau gura e cazută într-o parte;

A – Arms (Brațe) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Atenție dacă observi că brațele rămân inerte sau unul mai jos față de celălalt;

S – Speech (Vorbire) – Cere persoanei să spună o frază simplă (de exemplu: “Cerul este albastru”). Atenție, dacă nu poți distinge ceea ce pronunță;

T – Time (Timp) – Dacă observi  oricare dintre aceste semne, sună imediat la 112.  Spune-i operatorului că suspectezi un accident vascular cerebral și transmite-i ora la care au apărut primele simptome.