Medicii avertizează! Schimbarea bruscă a dietei, primul simptom al demenței cu debut precoce
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/friptura1.jpg)
Schimbările bruște și bizare în obiceiurile alimentare nu trebuie trecute cu vederea, avertizează medicii. Ar putea fi un semn al demenței cu debut precoce. Pofta neobișnuită de anumite alimente poate indica, de asemenea, această afecțiune, care afectează în special persoanele sub 65 de ani.
Schimbările în obiceiurile alimentare pot fi un șoc pentru cei dragi
Într-o postare pe TikTok vizionată de aproape 30.000 de ori, dr. Kellyn Lee, expert în demență la Universitatea din Southampton, a afirmat că schimbările în obiceiurile alimentare pot fi un șoc pentru cei dragi.
„Când ne gândim la mâncare, de multe ori cunoaștem persoana respectivă de mult timp. Știm ce mănâncă, știm ce îi place și ce nu îi place. Dar când creierul nu mai funcționează ca înainte… gusturile se schimbă.
De exemplu, cineva care a iubit întotdeauna peștele și cartofi prăjiți, dintr-o dată nu mai suportă aceste alimente. Sau, cineva care a savurat întotdeauna friptura de vită la prânz, acum nu o mai mănâncă sub nicio formă, motivând că textura alimentelor pare diferită”, susține specialistul.
Semne distinctive ale bolii care sunt trecute cu vederea
Studiile arată că aceste comportamente legate de alimentație sunt mult mai frecvente în cazul demenței decât în cazul Alzheimerului, mulți pacienți prezentând apetit crescut, consum excesiv de alimente sau pierderea bunelor maniere la masă.
Experții spun că astfel de schimbări se numără printre cele mai distinctive simptome precoce ale bolii, dar sunt adesea trecute cu vederea. Alzheimer’s Society a mai afirmat că, în general, pacienții cu demență pot suferi schimbări dificile în preferințele alimentare, care pot fi stresante pentru familiile acestora.
De exemplu, pacienții cu demență care nu au mâncat niciodată carne sau carne de porc din motive religioase, pot brusc să nu mai considere acest lucru o problemă.
Cum au reacționat internauții
După ce au urmărit videoclipul dr. Lee, mai mulți utilizatori au detaliat modul în care demența le-a schimbat modul de viață persoanelor dragi.
„Mama mea a fost vegetariană timp de 35 de ani. Acum, cu FTD (demență) și fiind nevoită recent să se mute într-un centru de îngrijire permanentă, mănâncă de toate și în cantități mari”, a scris unul dintre ei. „Soțul meu spune că mâncarea îi provoacă furnicături/arsuri pe limbă”.
„Este foarte dificil să găsesc lucruri pe care să le mănânce acum”, a comentat altcineva.
Un alt internaut, care a lucrat în îngrijirea persoanelor cu demență susține că a avut un caz, în care familia i-a spus că persoana bolnavă este vegetariană 100%, însă aceasta voia să consume carne la masă.
Persoanele bolnave cer din ce în ce mai multă mâncare
În cadrul videoclipului său, dr. Lee a adăugat că o altă provocare legată de alimentație care poate apărea în îngrijirea persoanelor cu demență este faptul că acestea uită adesea că tocmai au mâncat și cer mai multă mâncare.
„Poate că tocmai ați luat prânzul și, după jumătate de oră, stați în sufragerie și persoana vă întreabă: „Bine, acum luăm prânzul?” sau „Când luăm prânzul? Încă nu am luat prânzul”. Acest lucru poate duce la o ceartă sau la anxietate pentru persoana respectivă, deoarece nu își amintește că a mâncat, de aceea trebuie să fiți foarte calmi”, a recomandat specialistul.