Un medic renumit dezvăluie vitaminele pe care să nu le luați niciodată. Cresc riscul de deces

Publicat: 27 iun. 2025, 14:32, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Un medic renumit dezvăluie vitaminele pe care să nu le luați niciodată. Cresc riscul de deces

Românii sunt „devoratori” de multivitamine, adaptate stilului de viață modern, doar în 2024 generând vânzări de sute de milioane de lei. Un expert din Marea Britanie a lansat recent un avertisment îngrijorător în mediul online. 

Cercetătorii au descoperit că administrarea zilnică de multivitamine crește cu 4% riscul de deces

Medicul Asif Ahmed susține că un consum zilnic de multivitamine „all in one” ar putea expune utilizatorii la un risc crescut de insuficiență hepatică, probleme osoase, tulburări de coagulare și chiar de mortalitate. Afirmația specialistului vine în urma unui studiu de 20 de ani, realizat de oamenii de știință de la Institutul Național de Cancer din Maryland vara trecută.

Aceștia au descoperit că administrarea zilnică de multivitamine a fost asociată cu o creștere de 4% a riscului de deces. Mai mult, oamenii de știință nu au găsit dovezi că multivitaminele au avut vreun beneficiu pentru prelungirea vieții.

Spuneți stop utilizării de multivitamine!

„Există un singur supliment pe care nu l-aș lua niciodată ca medic. Mulți oameni încă îl iau, în ciuda studiilor care arată că poate crește rata mortalității: este vorba despre orice supliment multivitaminic. Marea majoritate a oamenilor nu au nevoie de multivitamine all-in-one.

Acestea conțin adesea peste 100% din doza zilnică recomandată pentru toate vitaminele și mineralele, ceea ce poate fi periculos”, a spus dr. Ahmed.

Optați pentru o dietă variată și echilibrată

Oamenii de știință recomandă ca toate substanțele nutritive să fie obținute printr-o dietă variată și echilibrată. Un bărbat adult, de exemplu, are nevoie în medie de aproximativ 700 micrograme (µg) de vitamina A pe zi, iar femeile de 600 µg. Unele multivitamine vândute în magazine pot conține o doză mult mai mare, de 800 µg per comprimat.

„În cazul vitaminelor A și K, care sunt liposolubile, acest lucru poate fi destul de periculos și, pe termen lung, poate duce la insuficiență hepatică, probleme osoase și chiar la tulburări de sângerare și coagulare”, susține dr. Ahmed.

Alegeți fructe și legume cu frunze verzi

Fructele și legumele bogate în vitamine și minerale multiple includ legumele cu frunze verzi închise la culoare, precum spanacul și varza, broccoli, precum și fructele și legumele colorate, cum ar fi morcovii, cartofii dulci și fructele de pădure.

Citricele, avocado și roșiile sunt, de asemenea, surse bune de diverse vitamine și minerale. Pentru a obține o gamă largă de nutrienți, este recomandat să consumați o varietate de fructe și legume din diferite grupe de culori. Atenție! Gătirea excesivă poate reduce conținutul de vitamine, în special de vitamina C. Nucile și semințele furnizează minerale și grăsimi sănătoase suplimentare.