Biscuiții din hrișcă și zer, „inventați” la Galați, vor reprezenta România la Competiția „Ecotrophelia Europe 2025”

Publicat: 26 iun. 2025, 21:56, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Biscuiții din hrișcă și zer, „inventați” la Galați, vor reprezenta România la  Competiția „Ecotrophelia Europe 2025”

La Concursul Internațional „Ecotrophelia Europe 2025”, care va avea loc în octombrie în Germania, România va fi reprezentată cu rețeta unui produs inedit cu care cercetătorii din Galați au cucerit juriul concursului național „Ecotrophelia România”, „Biscuiții cu cremă Foodcell high proteic snack”.

Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, continuă activitatea celei mai vechi facultăți din țară cu profil în domeniul industriei alimentare, care înainte de 1990 purta numele de „Facultatea de Chimie Alimentară”. Până în 1990 era singura facultate din țară care pregătea ingineri pentru industria alimentară.

Schimbarea esențială care s-a produs după 1990 la facultatea din Galați este că echipele de cercetători, profesori sau studenți, sunt preocupați de descoperirea unor noi tehnologii în industria alimentară care nu au nicio legătură cu „chimia”, de stabilire a unor produse din categoria „eticheta curată”, adică produse sănătoase și gustoase, produse din ingrediente naturale cu bogat conținut nutritiv.

În anii trecuți, cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați au obținut premii la importante competiții din țară și din Europa cu produse precum salamul fără aditivi, salamul de vară cu grăsime vegetată în locul grăsimii de origine animală, pateurile vegetale din bob sau linte, pâinea cu adaos din proteină tip pește și brânzica mov, în care s-a adăugat un colorant natural, respectiv făină de orez negru, acadelele preparate cu orez integral și unt de cocos și nectarul probiotic din dovleac.

FoodCell” – o delicioasă gustare proteică, biscuiți obținuți din hrișcă și zară, cremă tartinabilă din zară și proteine din zer

Cercetătorii de la Facultatea de Inginerie Alimentară de la Galați vor reprezenta România la Concursul Internațional „Ecotrophelia Europe 2025”, care va avea loc în octombrie la Anuga Cologne, în Germania, cu rețeta unui produs cu care au cucerit juriul concursului național „Ecotrophelia România”, „Biscuiții cu cremă Foodcell high proteic snack”.

„FoodCell este o delicioasă gustare proteică formată din biscuiți obținuți din hrișcă și zară și cremă tartinabilă din zară (rezultată în urma fabricării untului) și proteine din zer. Această gustare destinată iubitorilor de natură, sport și aventură prezintă un excelent raport al aminoacizilor esențiali furnizând electroliți pentru refacere, fosfolipide, flavonoide cu rol antioxidant și carbohidrați cu indice glicemic scăzut.

Produsul oferă plusul necesar de energie pentru activități recreative și sportive, adresându-se și persoanelor care suferă de intoleranță la gluten. FoodCell este un produs inovativ obținut din ingrediente locale cu valoare nutrițională mare, proiectat pe baza principiilor circularității și are o amprentă de carbon și de apă redusă”,

se spune în prezentarea noii rețete de biscuți.

Rețeta a fost pusă la punct de o echipă de cercetători formată din prof. dr. ing. Daniela Borda, prof dr ing. Felicia Stan, șef de lucrări dr ing Iulia Bleoancă, șef de lucrări dr ing Corina Neagu și studenții Daniela Țiuleanu, Iulia Glugă, Daniela Stănică, Denisa Leonte și Petrișor Postolache.