Slăbiți 0,5 kg pe săptămână fără să numărați caloriile. E nevoie de o simplă modificare în dietă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/dieta1.jpg)
Cercetătorii au identificat o modificare în dietă, potrivit căreia oamenii ar putea să slăbească 0,5 kg pe săptămână fără a număra caloriile. Ce trebuie să faceți? Să renunțați la consumul de carne pentru doar câteva luni.
Patru luni fără carne și slăbiți șase kilograme
Oamenii de știință americani au descoperit că adulții supraponderali care au adoptat o dietă vegană timp de aproximativ patru luni au slăbit puțin peste 6 kg până la sfârșitul studiului. Specialiștii au atribuit efectul de slăbire dietelor pe bază de plante, respectiv fără carne, lactate și ouă, care produc mai puțin acid în timpul digestiei.
Rezultatele studiului arată beneficiile adoptării veganismului
Cercetătorii au afirmat că nivelurile mai ridicate de „acid alimentar” produse de produsele de origine animală cresc inflamația în organism. Aceasta, la rândul său, perturbă procesele interne delicate din organism, precum metabolismul și producția de hormoni, contribuind la creșterea în greutate.
„Înlocuirea produselor de origine animală cu alimente de origine vegetală, precum legume cu frunze verzi, fructe de pădure și leguminoase, poate contribui la pierderea în greutate și la crearea unui microbiom intestinal sănătos”, a afirmat dr. Hana Kahleova, expert în nutriție la Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă din Washington și autor principal al noului studiu.
Greutatea corporală a participanților a fost măsurată înainte și după dietă
În cadrul studiului, 62 de adulți supraponderali au urmat timp de 16 săptămâni fie o dietă vegană, fie o dietă mediteraneană. Cea din urmă pune accentul pe consumul de legume proaspete, grăsimi sănătoase, precum cele din uleiul de măsline și nuci, și carne slabă, inclusiv pește și pui.
Greutatea corporală a participanților a fost măsurată înainte și după dietă. Apoi, după o pauză de patru săptămâni, grupul a urmat încă 16 săptămâni cealaltă dietă. Acest lucru a permis cercetătorilor să compare pierderea în greutate între cele două diete folosind aceiași participanți.
Oamenii de știință au comparat, de asemenea, scorurile „acidității alimentare” ale alimentelor consumate de participanți în cadrul celor două diete.
Mai multe fructe, legume și cereale contracarează aciditatea alimentară
La finalul studiului, dieta vegană a dus la pierderea unei greutăți medii de 6 kg în 16 săptămâni, aproximativ 375 g pe săptămână.
În schimb, cei care au urmat dieta mediteraneană nu au înregistrat o pierdere semnificativă în greutate, au afirmat autorii. În revista Frontiers in Nutrition, aceștia au recomandat persoanelor care doresc să slăbească să includă în dieta lor mai multe fructe, legume și cereale care contracarează aciditatea alimentară, un proces numit alcalinizare.