Ratele ipotecare urcă din nou. Ce trebuie să știe românii cu credite și ce soluții au la îndemână

Publicat: 01 iul. 2025, 15:28, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
Ratele ipotecare urcă din nou. Ce trebuie să știe românii cu credite și ce soluții au la îndemână

Românii care au credite ipotecare, fie noi, fie aflate în perioada de reevaluare a dobânzii, trebuie să se pregătească pentru noi majorări. Estimările analiștilor arată că ratele lunare vor crește din a doua jumătate a anului, atât în cazul împrumuturilor noi, cât și în cazul celor care trec de la dobânzi fixe la variabile.

Ratele ipotecare cresc pe fondul inflației și al deciziilor Băncii Naționale

Principalul motiv pentru aceste scumpiri este inflația ridicată, la care se adaugă decizia Băncii Naționale a României de a păstra dobânda-cheie la un nivel înalt. Potrivit unei analize realizate de Ipotecare.ro și compania SVN Romania, se estimează că dobânzile fixe medii pentru creditele ipotecare noi vor urca de la 5,45% la 5,95%. În același timp, pentru creditele cu dobândă variabilă, indicele de referință IRCC ar urma să ajungă în ultimul trimestru la 6%, față de 5,55% în prezent.

Această creștere a IRCC înseamnă automat rate lunare mai mari pentru persoanele care se împrumută acum sau care vor trece în curând de la o dobândă fixă la una variabilă. Cei mai expuși sunt românii care au contractat un credit în anii 2022–2023 și care se apropie de finalul perioadei de fixare.

Alexandru Rădulescu, managing partner în cadrul SVN Romania | Credit & Financial Solutions, a explicat că „dobânzile ipotecare vor crește până la finalul anului deoarece rata inflației a rămas la un nivel ridicat, Banca Națională menținând la rândul ei rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5%”. Cu toate acestea, el a precizat că dobânzile fixe vor rămâne mai avantajoase decât cele variabile, fiind cu cel puțin 1% mai mici decât în anul precedent.

Zeci de mii de contracte intră în perioada variabilă: ce înseamnă asta pentru ratele lunare

Pentru foarte mulți români, perioada de dobândă fixă se apropie de final. Asta înseamnă că vor trece automat la o dobândă variabilă, care, dacă nu este renegociată, va fi cu siguranță mai mare decât cea pe care o aveau până acum. Specialiștii din domeniu recomandă refinanțarea sau obținerea unei pre-aprobări la dobândă fixă, pentru a bloca un nivel mai avantajos înainte de reevaluare.

Estimările arată că, în cazul unui credit ipotecar nou în valoare de 70.000 de euro, pe o perioadă de 25 de ani, cu un avans de 15%, rata lunară va crește cu aproximativ 90 de lei față de nivelul actual.

Alexandru Rădulescu a subliniat că „persoanele care au contractat un credit ipotecar cu dobândă fixă și a căror perioadă de dobândă fixă se apropie de final, trebuie să fie atente la ofertele actuale, care sunt mai bune față de cele din urmă cu trei ani”.

El a mai menționat că refinanțarea este posibilă în orice moment pe durata creditului, iar cei interesați pot face economii considerabile dacă aleg o ofertă mai bună.

”Persoanele care au contractat un credit ipotecar cu dobândă fixă și a căror perioadă de dobândă fixă se apropie de final, trebuie să fie atente la ofertele actuale, care sunt mai bune față de cele din urmă cu trei ani. Refinanțarea poate fi efectuată oricând pe durata creditului și pot obține economii la ratele lunare.

Pot folosi numeroase tool-uri și site-uri online, pot apela la sfaturile unui broker de credite specializat și pot afla cu rapiditate care sunt cele mai bune oferte și la ce sume se pot încadra. Recomandăm și securizarea unui nivel de dobândă fixă printr-o pre-aprobare pentru cei care caută o locuință nouă”, a adăugat Alexandru Rădulescu, conform Agerpres.

Pentru a lua cele mai bune decizii, cei care vor să își refinanțeze creditul pot folosi instrumente online precum simulatoare, calculatoare de dobândă sau pot apela la un broker specializat.

Astfel, pot afla rapid care sunt cele mai bune oferte de pe piață și la ce sume se pot încadra. Rădulescu recomandă, de asemenea, obținerea unei pre-aprobări cu dobândă fixă pentru cei care sunt în căutarea unei locuințe, pentru a-și securiza o ofertă mai bună.