Fosta locuință de protocol a lui Băsescu are un nou „oaspete”. Ilie Bolojan s-a mutat în vila din București
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Design-fara-titlu-2025-07-01T164315.238.png)
Premierul României, Ilie Bolojan, s-a instalat în vila de protocol a RAAPPS situată pe strada Gogol nr. 2 din București, aceeași locuință în care a stat fostul președinte Traian Băsescu până când i-au fost retrase privilegiile conferite de statutul său de fost șef de stat.
Vila pierdută de Băsescu îi revine lui Bolojan
Mutarea lui Bolojan vine în contextul în care, în urma unei decizii definitive a instanței supreme, Traian Băsescu a pierdut acest drept, după ce s-a stabilit că a fost colaborator al fostei Securități.
Pe lângă premierul Ilie Bolojan, și Mihai Jurca – șeful Cancelariei prim-ministrului – s-a mutat într-o locuință RAAPPS, potrivit informațiilor prezentate de Realitatea Plus.
În februarie 2015, după încheierea mandatului prezidențial, Traian Băsescu a primit din partea RAAPPS o locuință de protocol în folosință gratuită, situată în Sectorul 1, pe strada Gogol. Acest drept a fost anulat în martie 2022, când Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, în mod definitiv, că fostul președinte colaborase cu Securitatea ca poliție politică.
Decizia instanței a venit în urma unui dosar întocmit de CNSAS, în care se arăta că Traian Băsescu ar fi furnizat informații care vizau denunțarea unor persoane pentru intenții de a emigra sau pentru legături cu cetățeni străini, în perioada regimului comunist.
Notele informative pe care le-a semnat au fost atribuite numelui conspirativ „Petrov”, sub care, conform documentelor, ar fi colaborat cu un ofițer al fostei Securități, cu grad de locotenent-colonel.
Băsescu a contestat acuzațiile, dar instanța a decis definitiv
Pe parcursul procesului, Traian Băsescu a respins acuzațiile de colaborare cu Securitatea, declarând în fața instanței că nu știa de existența numelui conspirativ „Petrov” și că nu a fost conștient că ar fi comunicat cu Securitatea. A explicat că, la momentul respectiv, credea că ofițerul care îi cerea notele era parte a unui serviciu militar obișnuit, subordonat comandamentului forțelor navale.
„Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea.
Eu abia după Revoluție am aflat de legătura contrainformațiilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, așa scrie și pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie, nu la Securitate și sunt semnate ‘Căpitan Traian Băsescu’. Dacă eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a explicat, la acea vreme, Băsescu.
Cu toate acestea, instanța a considerat suficiente dovezile prezentate de CNSAS și a decis retragerea tuturor beneficiilor obținute de fostul președinte în calitatea sa de fost șef al statului, inclusiv locuința gratuită, autoturismul de serviciu și paza oferită de Serviciul de Protecție și Pază (SPP).